Thursday 2 October 2008

pot domov

Sva se odločila, da je čas, da se odpraviva tudi domov. Moji ljubi starši so sicer prišli na obisk v maju, za moj magistrski koncert, Cmoko pa svoje družine ni videl že dobro leto. Plan je, skratka, da se za novo leto pripokava domov. Božič bo težko, ker imam jaz 23. 12. še predstavo. Moja velika želja je bila pripeljati se domov z avtom. Elegantno. Z rumenimi tablicami. Ne samo, da bi si vzela lepo popotovanje do doma, tudi tam bi bila fino mobilna. Se kak dan odpravila na obalo, pa v gore. Pa k sestrici in nečakinji na Štajersko, pa kino, pa Bled in Piran in tako naprej. Ne pa da stalno fehtarim starše in se mi zdi, kot da jih imam spet 18. Let. Jaz sem že sanjal o šofiranju, Cmokota kako (slabo) navigira in spi zraven...
Pa sva se zapodila na internet in gledala variante. Najbolj ugodna sta bila Avis in Hertz. Sva že skoraj rezervirala avto za decembra, nakar jaz vidim, da se s tem najetim avtomobilom ne sme v Slovenijo. Med drugim tudi v Azerbajdžan, Kazahstan, Grčijo, Albanijo in sploh vse "nove" evropske države. Točneje:

Hertz vehicles cannot be driven into and/or dropped off in any African, Asian or Middle-East country nor in Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Estonia, Georgia, Greece, Hungary, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Macedonia, Moldova, Poland, Romania, Russia, Serbia & Montenegro, Slovakia, Slovenia, Tajikistan, Turkey, Turkmenistan, Ukraine, Uzbekistan.

Hertz vehicles cannot be taken to and/or dropped off in the following islands: Balearic Islands, Canary Islands, Corsica and Sardinia.

Vehicles may be driven but not dropped off into Portugal.

Vehicle groups Fullsize Automatic (I), Fullsize Wagon (J), Fullsize and Luxury Special (Q & R), Compact Convertible (Y) and all Prestige vehicles cannot be driven into Italy.

Portugalci so lahko malo bolj veseli, ker avto tja sicer lahko pelješ, ne smeš ga pa tam pustit. Enako je z Italijo, kjer se lahok voziš samo z določenimi tipi avtomobilov. Unimi ta cheap.

Pa sem šel vprašan na poslovalnico čemu to. Ker Hertz imamo namreč tudi v Sloveniji. Pa je rekel, da avtomobili niso zavarovani proti kraji v teh državah. Krasno! Ko sem mu razložil, da imajo v Sloveniji tudi Herz mi je rekel, da imajo slovenski avti zavarovanje za to okolje, nizozemski pa ne. Pa je bila debata končana...

Zdaj morda domov z vlakom. Shity , pardon, City Night Line. Do Monakovega. Tam pa 10 minut za menjavo vlakov... in seveda veliki riziko, da je kje v Nemčiji zamuda.

Še najbolj ziher je it domov peš...

17 comments:

adj. said...

To z zavarovanjem se sliši logično. V Sloveniji kradejo avte kot na Nizozemskem bicikle... :)

ambala said...

a tako? nisem vedel.

samo avtomobile kradejo tudi v Nemčiji...

Unknown said...

jaz sem za vlak! vedno!sam škoda, da so v evropi tko butasti vlaki, ki si več ne zaslužijo tega imena. lahko pa prideta tudi z biciklom:)
me pa res veseli, da se tudi vidimo po doooolgem času... juhu!

lili said...

kaj je pa narobe z letenjem? sicer sama ne letim rada, je pa res najhitreje, pa si v sloveniji najames avto, pa si se mobilen.

Anonymous said...

Jao! A potem sem jaz koz šofer že izpadel kot knof na gatah! ;) Še malo, pa bom iz igre za darilo. :(

Anonymous said...

Ker ta firma obstaja tudi v sloveniji poglej tja.
UTRECHT - IKC
Address :
AMSTERDAMSESTRAATWEG 656
3555 HX UTRECHT - IKC
Phone: (30) 2964181
Fax: (30) 2961185
Opening Hours
08h00 - 18h00
Pa se poskušaj dogovoriti.

Freycha said...

Lahko pa greš z Avtom do Avstrije, ga tam pustiš, tam pa najameš nov avto iste agencije, ki pomožnosti ima zavarovanje za SLO in je problem rešen... al ne?

uuuu da bi pa strička prišla v MB k nam na obisk..... uf uf uf.. grem kupovati rdečo preprogo!!!

Freycha said...

aja, mal čudno zgleda, ker so samo klicaji, pa nobenega smeškota...... v glavnem, to je bilo napisano na hudomušen način ;))

btw kdaj boš pa začel kaj pogrešati objave na mojem blogu? čist tko me zanima.......

Freycha said...

aja še to.... moj kolega dela na Avisu v MB..... oz. upam, da še dela. Če bi kaj rabil povej, pa ga kontaktiram.

ambala said...

miškolada: vlak it is! sva že kupla karte do Monakovega.

smotkec: kaj pa če se mi kak pijanc zakanta v rit? bom peljal potem ponoč avto v avstrijo in reku, da sem se tam zaletel? pomoje ne...

lili, fora letenja je, da NOČEM dati 380€ adriji za eno uro leto. To je naravnost rop! to sem pozabil napisat v blogu...

gaber: lahko naju prideš iskat v München!!

dedaigor: Europcar je ful drag pa še omejene kilometre ima... ta varianta torej odpade.

freycha: to sem tudi razmišljal, samo potem pustim avto 14 dni neuporabljen v Avstriji.
Kar se tvojega bloga tiče: nimam dostopa, tako da...

Freycha said...

Sej sem mislila, da bi si sposodil avto od NL do AUT, ga tam pustil, vzel novega za po slo, ga vrnil v AUT in si ga spet sposodil v AUT za v NL?!

vem, da je zakomplicirano, ampak hej.... mogoče pa bi na tak način šlo....

Nivi said...

Kaj pa Alamo tours? Majo poslovalnico tud v Lj, sam za Nizozemsko bi mogu pa res prevert. Sicer je to ameriška firma...

ambala said...

freycha: to je tako zelo drago, da se sploh ne splača. Še najmanj se želim po sloveniji vozit z avstrijskimi tablicami. Poleg tega sem prepričan, da si tudi v Avstriji izposojenega avta ne smeš pripeljat v Slovenijo.

nivi: zdaj imava že karte za vlak. Se bova šla popotovanje z ICE. Tud lepo!

Vida Matičič said...

oh kaksna merda.... (sori)

sam to je pa res prou neumno...

ce tko pogledas, je od rakeka do lj slabe pol ure... pa midva bova kr letela s transavio... v treviso. mal je glupo in dolgotrajno... ne vem kako je v primerjavi z vlakom.
ah si bosta nardila party pa bo lustno :-)

Freycha said...

btw al sem spregledala, al pa ni podatka kdaj točno (datumsko) prideta v našo ljubo deželico?

ambala said...

vida, hoe gaat het!?!?! Dobrodošla!

Nama transavija ne utreza, ker ne morva napokat kufrov in s sabo nest Čokolina.

Frejcha: prideva 26.12 in greva 12.1. Tko! :D

Freycha said...

Super, se vidimo, ne?

sicer pa si lahko tudi tu za tiste dni, ko bi rada kam šla sposodita avto, pa je volk sit in koza cela.....