Sunday 11 May 2008

guacamole

fotka ni moja. ta ima, po izgledu sodeč, notri še čebulo


Na željo: super recept za guacamole a la ambroise:


Vzameš azteški testis (oz. njih število glede na želeno količino), ga izluščiš. Z vilco ga zmečkaš.
Dodaš sok ene limete, sol, cayenne poper, na drobno sesekljan česen, olivno olje.
Če ti paše daš noter lahko še na drobno sesekljan paradižnik, ali pa za bolj fency varianto sun-dried-tomatos, pravtako na drobno zrezane.
Na koncu še sesekljan svez koriander. Et voila!

Zadevo za eno uro postaviš v hladilnik, da je fino ohlajena (še prej pokriješ s folijo, da ne porjavi, not pa potunkaš še koščico avokada - zanimivo zaradi tega rjavi počasneje).

Zraven ponudiš tortilja čips, lahko pa tudi navaden čips ali pa popečene koščke kruha ali toast. Zaradi cajenskega popra (pojma nimam, če je to pravi slovenski izraz) je ta guacamole malo pekoč. Če te to moti, daj notri navaden poper.

Idealna zadevca za vroče poletne dni, še posebej kot predjed.

Torej:

avokado
limeta
sol
(cayenne) poper
korander
česen
olivno olje
paradižnik

bon appetit!

Friday 9 May 2008

avokado



Obožujem avokado. Prvič sem ga menda jedel s Tanjo.
Obožujem mastno-prahasto teksturo, zeleno barvo in topel okus.
Zdaj sem izvedel, da prihaja ime iz azteške besede (točneje iz jezikovne skupine Nahuatl) ahuacatl. In pomeni (kaj pa drugega kot): testis!

Oblika je stare azteke torej najbolj spominjala na moške testise in imeli so ga za sadež rodovitnosti.
Sadež je pa dolga leta imel imidž afrodiziaka, torej seksualnega stimulansa in kdor je dal na svojo krepost, ga ni jedel. Te konotacije se dolgo ni znebil, kar se je zgodilo šele po načrtni oglaševalski kampaniji pridelovalcev.

Zdaj ga največ pridelajo v ameriški Kaliforniji. Našel sem tudi stran (najbrž je ameriška), kjer imajo tudi fun facts about avocado. Ni mi treba poudarjati, da nikjer niso zapisali, kaj azteška beseda pomeni.... hehe....

no, zdaj veste... spomnite se naslednjič, ko ga boste papali in se z njim mastili... pa naj si bo v solati, kar sam ali zmečkan v guacamole...

Monday 5 May 2008

queen's day


Ker sem obširno o največjem nizozemskem prazniku že pisal prejšnje leto in ne mislim vsako leto opisovat kaj to je in zakaj (btw: lanskoletni zapis je še zelo aktualen), letos le par dodatkov.

Vedno bolj se aklimatizirava in ponizozemčiva. V toliko, da sva letos na ta dan celo odprla lastno stojnico. Prosim lepo!
Cmoko je z mojim dovoljenjem naredil selekcijo DVDjev, CDjev in knjig, ki nama delajo napoto. No kar pri DVDjih (ki jih zdaj že okoli 250) pomeni filme, ki sva jih videla in jih v naslendnjih 5 letih nimava več namena gledat... Odvlekla sva jih torej v A'dam, saj smo pri Muki in Nicholasu imeli brunch. Ker živita na enem (prvem) od kanalov je bila lokacija za najino prodajo naravnost fantastična. Edina tečna stvar je bil sem pa tja kak dežek. Prijateljica iz Alkmaarja je prinesla še nekaj svojih DVDjev in cot, pa smo prodajali. Vmes sem jaz veselo fotografiral. Malo smo pili, veliko jedli in bli sploh vsi veseli.
Letos se je poznalo, da je bil QD na sredo, četrtek je bil tudi fraj, pa še danes ponedeljek, ker imajo dan osvoboditve. Mnogi so si vzeli tako krajše počitnice. Amsterdam je bil veliko bolj prazen kot do sedaj vsako leto. Kar ni nujno slaba stvar.
Evo nekaj slikic te oranžne zabave. klikni za povečavo


plastične kraljicekuža kraljženska (!) na gay ulici
cmoko
ostanki od prodaje