Sunday 21 September 2008

državna volilna komisija

Relativno uradniški naslov sicer obeta super dolgčas, a nadaljevanje je precej zanimivo. Gre namreč za to, kako delujejo naši super državni organi.
Recimo, DVK, ki ima - meddrugim v svojem emailu še vedno rvk@gov.si (ostanek stare kontinuitete in republiške volilne komisije).

Štos se pa začne takole:

glede na to, da ne živim doma, sem želel na letošnjih volitvah kljub temu voliti tudi jaz. Kot vedno. Še ni bilo volitev, ki bi jih izpustil. Gre za dolžnost, ki jo z veseljem opravljam od dne, ko sem postal star 18 let.
Zato sva oba s Cmokotom julija poslala zahtevek za glasovanje po pošti. Na DVK (z mailom rvk). Nakar čakava na glasovnice.

Cmoko jo prejšnji teden tudi dobi, izpolni in jo pošlje nazaj v Slovenijo. Jaz pa nič.

Kličem v sredo in rečem, da nisem dobil glasovnice. Pa mi gospa, sicer precej prijazno pove, da so jih pošiljali en teden pred tem in da jo bom že še dobil.

Ker je v četrtek še ni, kličem spet. Se javi gospod, ki spet reče, da jo bom dobil. Pa mu rečem, da naj vendarle kljub vsemu pogleda, če mi je bila sploh poslana. Volilne karte mi (seveda) niso poslali. Zahtevam nadrejene in gospod M.Z. me prijazno povpraša, kako sem zahtevek poslal. Kaj pa vem, mu odogovorim. Pomoje preko pošte. Jah, gospod, potem pač vaš zahtevek ni prišel do nas, škoda, nič se ne da narediti, na svidenje. In vrže telefon dol.

Kličem Cmokota, ki v Leidnu pridno študira japonščino, in mu povem štorijo, Cmoko se silno razburi in me opomni, da sva na DVK poslala email. Kar preverim in res! 14. julija sva oba ob 11.03 poslala mail na rvk in zaprosila za glasovanje po pošti.

Kličem nazaj na rvk, pardon dvk, gospoda M.Z.

a: Sva ravnokar govorila, kličem iz Nizozemske. Sem se zmotil, poslal sem vam email ne pa pošto.
mz: a, zdej je pa vsakič drugačna zgodba.
a: !?!?
mz: ja no, kdaj se pa to poslali?
a: 14 julija.
mz: samo malo, da pogledam. ... Ne nič nimam. Samo 4 maile imam tega dne in vas ni med nami.
a: ah, zanimivo. A lahko pogledate, če imate Cmokotov mail?
mz: ne, nimam tudi njegovega ne.
a: še bolj zanimivo! kako pa to, da ste mu poslali volilno karto, torej? Na podlagi neobstoječega maila?
mz: tega pa ne vem, morda pa je on poslal zahtevek po telefaxu.
a: (s smehom) telefaxu?!? Ne, on je moj partner in živiva skupaj in nimamo telefaxa. Tako, da je to popolnoma nemogoče.
mz: potem je pa poslal zahtevek kako drugače.
a: ne, gospod MZ!!! Ni mogoče. Poslal vam je mail istočasno kot jaz! Jaz imam dokaz, da sem vam ga poslal, vi ga niste prejeli, volitve so moja ustavna pravica, kaj bomo pa zdaj?
mz: ja ne vem; kaj pa bomo zdaj?
a. ja, jaz želim na vsak način volit, kako si pa vi to predstavljate?
mz: jaz moram najprej ugotovit, kako to da karte niste dobili. Vam pišem na email.
(po čemer sploh ni vprašal)

mu forwardiram originalen email. in ...

...dobim odgovor:

Ugotovljeno je bilo, da ste zahtevo pravočasno poslali in je kot kaže prišlo do napake s strani državnih organov.

Glasovanje po pošti iz tujine je neizvedljivo, saj bi morali oddati volilno gradivo na pošto v tujini najkasneje do 20.9.2008. Glede na to, da je prišlo do napake s strani državnega organa, bi vam lahko omogočili glasovanje na DKP V Haagu, če je to za vas izvedljivo.

Za napako se vam opravičujemo in vas pozivamo, da nam čim prej sporočite, če se lahko udeležite glasovanja na DKP v Haagu.

Prav. Ampak, dragi gospod MZ! Zahtevek za glasovanje po pošti sem poslal zaradi tega, ker ne želim v Den Haag. Ker to stane in ker je moj čas zelo dragocen. Ne morem tja, ker imam v nedeljo koncert in glasovanje na DKP je samo do petih in ne do sedmih. Zakaj je temu tako, ne vem.

Suma sumarum:

prvič nisem šel na volitve, ker je mojo pravico do demokratične udeležbe zajebal državni organ. Klinc pa tak organ! In zdaj? lahko se obrišem pod nosom...

Zadoščenje imam v tem, da je vseeno zmagala levica in še toliko bolj v tem, da NSi ni prišla v parlament! (razen, če jih ne rešijo glasovi argenincev).

Upam na boljše čase in boljšo klimo v novem mandatu.