Thursday 2 October 2008

pot domov

Sva se odločila, da je čas, da se odpraviva tudi domov. Moji ljubi starši so sicer prišli na obisk v maju, za moj magistrski koncert, Cmoko pa svoje družine ni videl že dobro leto. Plan je, skratka, da se za novo leto pripokava domov. Božič bo težko, ker imam jaz 23. 12. še predstavo. Moja velika želja je bila pripeljati se domov z avtom. Elegantno. Z rumenimi tablicami. Ne samo, da bi si vzela lepo popotovanje do doma, tudi tam bi bila fino mobilna. Se kak dan odpravila na obalo, pa v gore. Pa k sestrici in nečakinji na Štajersko, pa kino, pa Bled in Piran in tako naprej. Ne pa da stalno fehtarim starše in se mi zdi, kot da jih imam spet 18. Let. Jaz sem že sanjal o šofiranju, Cmokota kako (slabo) navigira in spi zraven...
Pa sva se zapodila na internet in gledala variante. Najbolj ugodna sta bila Avis in Hertz. Sva že skoraj rezervirala avto za decembra, nakar jaz vidim, da se s tem najetim avtomobilom ne sme v Slovenijo. Med drugim tudi v Azerbajdžan, Kazahstan, Grčijo, Albanijo in sploh vse "nove" evropske države. Točneje:

Hertz vehicles cannot be driven into and/or dropped off in any African, Asian or Middle-East country nor in Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Estonia, Georgia, Greece, Hungary, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Macedonia, Moldova, Poland, Romania, Russia, Serbia & Montenegro, Slovakia, Slovenia, Tajikistan, Turkey, Turkmenistan, Ukraine, Uzbekistan.

Hertz vehicles cannot be taken to and/or dropped off in the following islands: Balearic Islands, Canary Islands, Corsica and Sardinia.

Vehicles may be driven but not dropped off into Portugal.

Vehicle groups Fullsize Automatic (I), Fullsize Wagon (J), Fullsize and Luxury Special (Q & R), Compact Convertible (Y) and all Prestige vehicles cannot be driven into Italy.

Portugalci so lahko malo bolj veseli, ker avto tja sicer lahko pelješ, ne smeš ga pa tam pustit. Enako je z Italijo, kjer se lahok voziš samo z določenimi tipi avtomobilov. Unimi ta cheap.

Pa sem šel vprašan na poslovalnico čemu to. Ker Hertz imamo namreč tudi v Sloveniji. Pa je rekel, da avtomobili niso zavarovani proti kraji v teh državah. Krasno! Ko sem mu razložil, da imajo v Sloveniji tudi Herz mi je rekel, da imajo slovenski avti zavarovanje za to okolje, nizozemski pa ne. Pa je bila debata končana...

Zdaj morda domov z vlakom. Shity , pardon, City Night Line. Do Monakovega. Tam pa 10 minut za menjavo vlakov... in seveda veliki riziko, da je kje v Nemčiji zamuda.

Še najbolj ziher je it domov peš...