Sunday, 21 September 2008

državna volilna komisija

Relativno uradniški naslov sicer obeta super dolgčas, a nadaljevanje je precej zanimivo. Gre namreč za to, kako delujejo naši super državni organi.
Recimo, DVK, ki ima - meddrugim v svojem emailu še vedno rvk@gov.si (ostanek stare kontinuitete in republiške volilne komisije).

Štos se pa začne takole:

glede na to, da ne živim doma, sem želel na letošnjih volitvah kljub temu voliti tudi jaz. Kot vedno. Še ni bilo volitev, ki bi jih izpustil. Gre za dolžnost, ki jo z veseljem opravljam od dne, ko sem postal star 18 let.
Zato sva oba s Cmokotom julija poslala zahtevek za glasovanje po pošti. Na DVK (z mailom rvk). Nakar čakava na glasovnice.

Cmoko jo prejšnji teden tudi dobi, izpolni in jo pošlje nazaj v Slovenijo. Jaz pa nič.

Kličem v sredo in rečem, da nisem dobil glasovnice. Pa mi gospa, sicer precej prijazno pove, da so jih pošiljali en teden pred tem in da jo bom že še dobil.

Ker je v četrtek še ni, kličem spet. Se javi gospod, ki spet reče, da jo bom dobil. Pa mu rečem, da naj vendarle kljub vsemu pogleda, če mi je bila sploh poslana. Volilne karte mi (seveda) niso poslali. Zahtevam nadrejene in gospod M.Z. me prijazno povpraša, kako sem zahtevek poslal. Kaj pa vem, mu odogovorim. Pomoje preko pošte. Jah, gospod, potem pač vaš zahtevek ni prišel do nas, škoda, nič se ne da narediti, na svidenje. In vrže telefon dol.

Kličem Cmokota, ki v Leidnu pridno študira japonščino, in mu povem štorijo, Cmoko se silno razburi in me opomni, da sva na DVK poslala email. Kar preverim in res! 14. julija sva oba ob 11.03 poslala mail na rvk in zaprosila za glasovanje po pošti.

Kličem nazaj na rvk, pardon dvk, gospoda M.Z.

a: Sva ravnokar govorila, kličem iz Nizozemske. Sem se zmotil, poslal sem vam email ne pa pošto.
mz: a, zdej je pa vsakič drugačna zgodba.
a: !?!?
mz: ja no, kdaj se pa to poslali?
a: 14 julija.
mz: samo malo, da pogledam. ... Ne nič nimam. Samo 4 maile imam tega dne in vas ni med nami.
a: ah, zanimivo. A lahko pogledate, če imate Cmokotov mail?
mz: ne, nimam tudi njegovega ne.
a: še bolj zanimivo! kako pa to, da ste mu poslali volilno karto, torej? Na podlagi neobstoječega maila?
mz: tega pa ne vem, morda pa je on poslal zahtevek po telefaxu.
a: (s smehom) telefaxu?!? Ne, on je moj partner in živiva skupaj in nimamo telefaxa. Tako, da je to popolnoma nemogoče.
mz: potem je pa poslal zahtevek kako drugače.
a: ne, gospod MZ!!! Ni mogoče. Poslal vam je mail istočasno kot jaz! Jaz imam dokaz, da sem vam ga poslal, vi ga niste prejeli, volitve so moja ustavna pravica, kaj bomo pa zdaj?
mz: ja ne vem; kaj pa bomo zdaj?
a. ja, jaz želim na vsak način volit, kako si pa vi to predstavljate?
mz: jaz moram najprej ugotovit, kako to da karte niste dobili. Vam pišem na email.
(po čemer sploh ni vprašal)

mu forwardiram originalen email. in ...

...dobim odgovor:

Ugotovljeno je bilo, da ste zahtevo pravočasno poslali in je kot kaže prišlo do napake s strani državnih organov.

Glasovanje po pošti iz tujine je neizvedljivo, saj bi morali oddati volilno gradivo na pošto v tujini najkasneje do 20.9.2008. Glede na to, da je prišlo do napake s strani državnega organa, bi vam lahko omogočili glasovanje na DKP V Haagu, če je to za vas izvedljivo.

Za napako se vam opravičujemo in vas pozivamo, da nam čim prej sporočite, če se lahko udeležite glasovanja na DKP v Haagu.

Prav. Ampak, dragi gospod MZ! Zahtevek za glasovanje po pošti sem poslal zaradi tega, ker ne želim v Den Haag. Ker to stane in ker je moj čas zelo dragocen. Ne morem tja, ker imam v nedeljo koncert in glasovanje na DKP je samo do petih in ne do sedmih. Zakaj je temu tako, ne vem.

Suma sumarum:

prvič nisem šel na volitve, ker je mojo pravico do demokratične udeležbe zajebal državni organ. Klinc pa tak organ! In zdaj? lahko se obrišem pod nosom...

Zadoščenje imam v tem, da je vseeno zmagala levica in še toliko bolj v tem, da NSi ni prišla v parlament! (razen, če jih ne rešijo glasovi argenincev).

Upam na boljše čase in boljšo klimo v novem mandatu.

24 comments:

Dinozaver said...

Sočustvujem, dragec. Ampak pomagati se pač ne da, kot ti je že birokrat razložil. Oziroma se da. Če se preselita v Argentino, bosta gotovo dobila glasovnice (še kako več za rezervo) in navodila za glasovanje. Sicer pa je zmaga domnevne levice za moj okus grenka. Predvsem zaradi oportunistov, ki so zajebali svojo stranko in raje stavili na zmagovalca. Zdaj se je pa parlament res zvedel na črne in rdeče. Vsi ostali vmes so nepomembni. Po moje se gremo zdaj lahko spet državljansko vojno.

tjasa said...

O, vau, a bodo letele glave?! :)

Sicer pa, Dinozaver, o tem se očitno ne bomo mogli sporazumeti. Nekateri smo želeli konec tega monolitnega obdobja, ki ga žal drugače kot z relativno večino "zmagovalca" ni bilo moč končati. Prepričana sem, da so tako "vstopnico" za sodelovanje pri spremembah dobili tudi tisti iz "naših" strank, ki bi se v nasprotnem primeru z boljšim volilnim rezultatom izgubili globoko v opoziciji. Osebno samo upam, da mi čez 4 leta ne bo treba spet voliti pragmatično in bom volila ZA in ne PROTI.

Dinozaver said...

Tjaša, na monolite smo obsojeni. Te volitve so po mojem začetek konca majhnih strank. Uspešno sledimo svetlemu ameriškemu zgledu. Ne samo z družinskim pakiranjem sladoleda, jogurta in čipsa...

smotkec02 said...

stari to je čist mem. js sploh nism šu volk, k so mi vsi isti vosli.

ambala said...

dini, sem že razmišljal, da bi odpovedal slovenski stalni naslov, potem bi zagovoto sam od sebe dobil glasovnico tudi na Nizozemsko.

Vem kaj misliš s to vojno. Jaz se res ne morem prepričat, da bi volil desne, pa če so še tako dobri. Enostavno je naš pogled na svet nekompatibilen. Zato vedno volim levo. Tudi tokrat bi. Tako moj glas ne bi bil toliko proti Janši (čeprav tudi) ampak res za neko novo državo. Ker to kar spremljam iz daljave zadnja 4 leta je res groza.
Tako kot pravi Tjaša, upam, da se bodo zadeve kmalu normalizirale.
Sicer pa zmagovalec še ni znan. Florida??

Jaz sem bolj za britanski sistem, če sem popolnoma odkrit. Načeloma bi vedno volil zelene, tako kot GroenLinks na Nizozemskem, samo kaj ko so pa v Sloveniji taki revčki...

Dinozaver said...

Jaz sem volil ZA, se pa bojim, da čez 4 leta s tem razlogom ne bom imel več koga voliti, ker bosta na izbiro samo še rumena in rdeča stranka (ki sta mi obe enako neprivlačni, da o narodnjakih ne govorim).

Ambala, pri nas smo naprednejši od Nizozemcev, saj imamo na voljo cel kup zelenih strank. Za vsak okus.

ambala said...

Dinozaver, upam, da bo šel tvoj glas v dobro in da nas ne bodo razočarali.

Moje mnenje je tudi, da je v primeru slabih strank leva slaba stranka še vedno boljša kot slaba desna stranka. Ker, roko na srce, nobena stranka res popolnoma ne ustreza mojim političnim prepričanjem, še posebej, ko se bo zdaj vmešal še tisti bebček Ehjavec, kar je sploh katastrofa, in bo na veliko izsiljeval. Pa kdo za boga sploh voli DeSUS!?!?

tjasa said...

Dinozaver - tale pink-ponk in prognoziranje sem preigrala, preden sem obkrožila zmagovalca. Strinjam se - razen če ne bo SDS razpadla in se bo v njenih ostankih našlo novo jedro krščanskih demokratov (ki jih, roko na srce, že pogrešam, ampak v najžlahtnejšem smislu take opcije). Če bo vse ostalo tako, kot je, bomo naslednjič res imeli samo dve izbiri. A si prepričan, da bi v primeru, da bi se glasovi levice enakomerneje porazdelili med tri člane trojčka, na naslednjih volitvah sploh imel še izbiro? Oziroma - misliš, da se pred naslednjimi volitvami ne bi zgodilo, da bi trojček še formalneje strnil vrst?

No, z monolitnim obodobjem nisem mislila toliko na barvo, pač pa na dovoljenost in občo sprejemljivost diskvalifikacije "ne-naših", na sprejemljivost letečih slonov...

V vsakem primeru se strinjam s tvojo prvo oceno. Ta zmaga je dokaj grenka.

Staša said...

http://hlevcek.blogspot.com/2008/09/volite-li-idole.html

Tole mi smrdi!

ambala said...

staša, sem prebral ja. To je zarota. Ampak da ne boš mislila, da mi je mama rekla, naj pazim, ker bojo problemi s tistimi, ki smo sami prosili za volilne karte. Unim, ki imajo pa stalno prebivališče v tujini so pa sami veselo pošiljali.

Le zakaj?!

Anonymous said...

Prebrala sem ta zapis pa še onega pri Pegazu. Človek ne ve, kaj naj bi si mislil. Po vsej verjetnosti gre samo za veliko nesposobnost uradništva, morda pa je v ozadju res kakšna zarota, čeprav sem do zdaj mislila, da je volilna komisija "rdeča". Zadnje čase se toliko govori o zarotah, nas druge pa je tako razjezila tista idiotska patria, ko bi si vsaj izmislili kaj bolj inteligentnega! Odločitev pa je za vse težka, jaz sem kristjanka in pristaš teologije osvoboditve in bi lahko v zahodnoevropski državi volila socialdemokrate, pri nas pa je na voljo samo sds. Največja težava nove vlade pa se mi ne zdi Erjavec ampak Golobič in Kresalova. Po vsej verjetnosti in na srečo vsi v teh dveh strankah niso tako slabi, a tadva sta v moralnem pogledu popoln poden. Vseeno bi bilo bolje, da več ministrskih mest dobi desus.Ko bi vsaj gospodarstvo cvetelo, bi bilo še vse v redu. Pri svojih letih se moramo že sprijazniti z nepopolnostjo ljudi okoli sebe. Če kak Dalajlama sprejema Kitajce...

Judita

ambala said...

Draga Judita, hvala za komentar. Kot sem napisal še na blogu hlevčka, ki ga je sugerirala staša, so me predhodno obveščali o tem, da naj bi ne dobili glasovnic tisti, ki smo zadnje zahtevali... zdaj pa a je to zarota ali le slučaj, naj si vsak interpretira sam....

Zdaj bomo pač primerjali Janševa 4 leta s Pahorjevimi. Pa bo... po štirih letih pa spet nove nagrade oz. kaznovanja...

Staša said...

Sem se malo poglobila v zakon in me je šokirala še ena reč. Preverjam, če je to res, ker kar ne morem verjeti!!!

Namreč, 87. člen pravi v svojem zadnjem stavku: "Pri ugotavljanju izida glasovanja po pošti iz tujine se upoštevajo glasovnice, ki so prispele po pošti do 12. ure osmega dne po dnevu glasovanja."

To pomeni, da so glasovnice lahko oddane na pošto praktično še cel teden, ko je že znan izid volitev!? Sploh ni pomemben datum oddaje na pošto, tako kot pri nas. Volilni molk ne šteje?

To so vroče medcelinske linije!!! Ajej-jej!

Pegaz said...

Ambala, lepo si napisal - itak, da se tud meni ne bi ljubilo vozit v den Haag za vsako figo! Tudi sicer me veseli, da ti dobro laufa na NL.

Zdaj pa k stvari: po mojem je tole pac malo prevelik zalogaj za uradnike (Stasa - povej, kako projekti te razseznosti izgledajo od znotraj?) in se vcasih kak koncek pac izgubi. Ne verjamem, da je zadaj zarota, bolj tisti "Ups! Ah, za koga je, dobro je..."

Stasa: za glasovanje po posti se je bilo treba prijaviti veliko prej. Ve se, najvec koliko je tistih, ki so/bodo glasovali po posti. Tudi, ce danes vidis rezultate, in gres glasovat - a bi res drugace glasovala? Tvoj glas dobi eden ali drug blok, nikakor pa ne drobizki, ki so izpadli iz parlamenta. Ti so edini porazenci zakasnelega glasovanja, ki je nujno bolj polarizirano. Ne bo pa teh glasov zato kaj vec.

Lep pozdrav iz Dublina od ene mal vecje "ptice" selivke,
Pegaz :)

ambala said...

Staša, madona si se ti to poglobila. Jah štos je pomoje v tem, da pošta iz Avstralije recimo, potuje dlje. Jaz sem gospodu MZ rekel, naj mi v četrtek pošlje glasovnico na dom in je rekel, da je to nemogoče, aka obriš se pod nosom. Mi je pa, resda, omogočil glasovanje na DKP.

Pegaz, tvoja zgodba je še bolj tragična, res. Tudi jaz ne mislim, da je šlo za organizirano zaroto. Gre predvsem za to, da so slovencem s stalnim prebivališčem v tujini pošiljali brez njihove želje, nam, ki smo pa to ŽELELI, so pa zajebali volitve.

btw: se bojim, da bodo glasovi iz tuje glih še stisnili NSi v parlament. Upam, da ne...

Staša said...

Jutro,
no, nočem bit paranoična, ampak recimo... tisti izseljenci, ki so bili avtomatično vabljeni k volitvam, so v glavnem politični izseljenci.Največ jih je v Argentini, pa v Clevelandu...
Tisti z začasnim naslovom v tujini, pa so v glavnem malce bolj izobražen sloj, ki gre v tujino le za nekaj let. Izobraženci v glavnem volijo levico...

Uradiške napake? Upam. Manj pomembni projekt daš manj sposobnemu uradniku... Vseeno pa sem bila šokirana nad odnosom, kot sta ga opisala. Vsaj opravičilo bi bilo na mestu.

Sem pa še posebej v zadnjih štirih letih (pa tudi prej, ampak manj in ne tako očitno) videla tudi tako zelo grde in neverjetne reči, da mi je ubilo precej duha. Tako da... prav nič več ne izključujem.

Glasovnice po pošti iz Argentine so šle na pošto včeraj, torej v torek. Sem poslušala po radiu predsednico volilne komisije v B.A. Je rekla, da je volilna pravica za izseljence zelo pomembna, ker tudi tisti, ki ne poznajo dobro naše države, imajo pravico odločati. Tko hecn se je slišal. Je bilo pa v tujino poslanih okoli 2 % lističev, kar ni malo. Pa samo s podpisom se "identificiraš".
Ne vem, no, v tem času se ne bi smelo to dogajati. Če pa že, pa bi bilo pričakovati najmanj opravičilo. Saj smo imeli v javni upravi vendar ministra, ki naj bi te reči poštimal?

miskolada said...

vem še za primer enga gospoda iz amerike, on ni dobil glasovnice, njegovi ženi pa so jo poslali. na isti naslov! res so smotani.

ambala said...

staša, stvari so resnično čudne. Če bi se to dogodilo le meni, bi še milsil, da je šlo za napako. Ker pa vidim, da so stvari malodane sistematične, dvomim. Še posebej po tem, kar je napisala Miškolada se mi zdi, da so glasovnice v tujino - tistim, ki smo zanje zahtevali - poslali le vsako drugo.

Mene najbolj jezi to, da mi je bila onemogočena ustavna pravica do volitev!

Staša said...

še ena hecna reč, ki sem jo ujela včeraj: tik pred večernim dnevnikom je menda klicala tv gospa iz kanade, ki je trdila, da je v kuverti z volilnim lističem našla še zgibanko sds. (glej 7. minuto včerajšnjega dnevnika na rtv.)

ampak to je že tako daleč, da skoraj ne morem verjeti...

Gaber said...

Njim imaš čas mejlat in telefonirat, meni pa ne. :(

smotkec02 said...

a si pisu kakim medijem? to je treba obelodant

Anonymous said...

Silom prilike sem invalid. Lepo so objavili, da smemo taki v silni Ljubljani glasovati na enem primernem volišču, da pa se moramo prej javiti na ustrezni OVK. Ker je moje matično volišče dvignjeno na višjo raven in od tal ločeno s stopnicami sem se res hotel, pa kaj, ko nisem vedel na katero številko poklicati. No, iščoči menda vedno najde, čeprav v zadnjem predalu in državljanska dolžnost je bila opravljena. Zmagali smo (2x).

ambala said...

gaber, no time to play Calimero!

smotkec - to je za njih že lanski sneg.

anonymous: krasno. dvojna zmag aje še slajša

dedaigor said...

Tudi tujina (Argentina,Kanada,ZDA,Srbija,Hrvaška,Nemčija)jim niso pomagali, ne SDS-ju ne NSi-ju. Kako bo, bomo še videli, vendar slabše ne more biti, kot je bilo pod JJ.Res se z nekaterimi pišočimi tu ne strinjam, ampak kot levičar dopuščem različna mnenja, kar ni v čast sedanjim desničarjem.