Monday 4 February 2008

(pod) Amsterdam


Do Amsterdama imam love-hate relationship. Ko sem živel tam, sem ga sovražil. Predvsem center: umazan, hrupen, tone turistov, pijani in zakajeni Angleži, nagobirani Američani, glasni Italijani in Španci, nihče od teh pa ne razume koncepta kolesa in kolesarskih stez - ki so namenjene KOLESARJEM! In ne fotografiranju. Bene. Potem pa vsi tisti kofišopi, iz katerih smrdi po travi, prostitutke in vsi pedri. Obup. Vedno sem živel malo ven iz centra, tako da mi je bilo vse to prihranjeno. Zdaj, ko sem že dve leti v Utrechtu, mi je Amstredam všeč. Še posebej, ko je sončno. S kolesom in iPodom pedaliram po cestah, prek mostov čez kanale in zvonim kot blesav ter pizdim na turiste. Pa še fino se mi zdi. Zadnje čase sem imel že nekajkrat občutek, da bi rad nekomu plunil v obraz, ko se peljem mimo. Tako ža štos. Da bi videl, kakšna bo reakcija. Seveda tega ne bom naredil, me pa v to priganja mali idiot v meni.
Kadar dežuje in piha, Amsterdam še vedno sovražim. A malo manj...

Pred kratkim pa so razkrili načrte za razvoj tega mesta. Projekt se imenuje AMFORA (Alternatieve MultiFunctionele Ondergrondse Ruimte Amsterdam). Predstavila ga je utrechtska skupina Strukton v povezavi z arhitekturnim birojem Zwarts & Jansma iz Amsterdama, od koder so vzete tudi vse fotografije in plani.

Njihov namen je zgraditi mesto pod mestom, točneje pod amsterdamskimi kanali. In ne le ene, ampak 6 (ŠEST) etaž. V teh prostorih bi bile primarno garaže, pa tudi trgovine, kinomatografi, športne dvorane in podobno... In to le na nekem malem koščku Amsterdama, ampak po vsem "orumenelem" delu na spodnji sliki. Tam so vidni vsi štirje glavni kanali (ringi okoli centra), podzemno mesto pa bo povezovalo en del obvoznice z drugim. Vsekakor super smel načrt, še posebej, če vemo, da je večina Nizozemske zgrajene na mivki in pilotih, voda jim dela večne težave itn.Ob takih planih se mi dogajanje v Ljubljani zdi smešno. Je pa res, da je politična volja tam bolj krhka in da je denarja neprimerno manj.

Vse skupaj pa me spominja na strip Mikija Mustra Skok v prihodnost, kjer naši potomci živijo pod zemljo, jedo pa tabletke, ki se spremenijo v hrano. Znanstvena fantastika se nevarno spreminja v resničnost.

10 comments:

Anonymous said...

Nekaj takega kot v Torontu.

http://en.wikipedia.org/wiki/PATH_(Toronto)

Priročno še posebej ob slabem vremenu. Preverjeno.

adj. said...

To je res dobra ideja. Zakaj bi vedno gradili v višino, če lahko v globino?

MissAgony said...

Noro! Ja, vse bolj postala fikcija realnost! Imam občutek, da čez čas, (ko me ne bo več tle)ne bomo niti fizično več delovali, le mentalno...

l.p.v deželo tulipanov!

Gay Chef said...

res lepo, pri nas pa še tramvaja ni, kaj šele metro, o takem projektu lahko samo še sanjamo naprej a ne?

ambala said...

hugo, da poznam to v Torontu. Imajo pa tudi v Montrealu Montréal souterrain oz. ville intérieure. Kar se slabega vremena tiče, je tu to vsekakor ZELO priporočljivo.

Bojim se le, da NL itak napovedujejo povodenj, pod zemljo je to še lažje.

Dinozaver: kako bi se tem zgradbam reklo: zemljoderi?

Missagony: me skrbi fikcija (sem se zatipkal fukcija, pa niti ni tako slabo, haha). Še posebej z FBI in njihovimi novimi idejami.

Gaychef: Zoki bo vse napedenal, ti rečem, hahaha!

Vanja said...

Skomig z rameni in prh skozi priprte ustnice. "Svašta!" :-)

ambala said...

Kaj pa si kot strokovnjakinja misliš o celi zadevi?

Anonymous said...

Hja? Ok svašta...
Ko sem bla zadnjič tam sem se čudila, zakaj nimajo nobenih stolpnic, ko pa imajo tako gosto poselitev, pa so me razsvetlili da stopnic ne moreš postavljat na mivko, če nimaš ful globokih pilotov, kar se pa redko splača... Ok no...
Ampak graditi znotraj razmočene mivke se pa splača?
Saj ne dvomim da jim ne bo ratal, samo jaz se hobite rajši igram, kje na suhem...

shoughssi said...

pop over to this website dolabuy hermes more information replica bags buy online read here Chloe Dolabuy

Anonymous said...

golden goose
goyard outlet
golden goose sneakers
kd shoes
kd shoes
jordan sneakers
nike off white
kyrie shoes
supreme clothing
a bathing ape