Tuesday 26 February 2008

zdravo

Kaj je pravzaprav antioksidant? Čemu koristi?

Zakaj bi jedel eko hrano? Ker je zdrava?

Kaj so probiotične kulture? Mi pomagajo k boljšemu počutju?



Odgovor na vse zgoraj je: it's all fuckin' bunch of bull-shit!

Zdravo je to, kar nam paše. Ekološka hrana ni nič bolj hranljiva kot ostala pridelana. Probiotične kulture mi dajejo prebavne težave. Superhrana, polna z vitamini in antioksidanti mi nič bolj ne bo pomagala pri boju z boleznimi, kot vsakodnevna hrana, ki jo jem...

Čemu vsemu nasedamo v danšnji kulturi in kaj nam pravzaprav škodi, ko mislimo, da nam koristi... Kako daleč gre marketing, da nas pripravi do tega, da mislimo, da si škodimo, če ne konzumiramo njihove izdelke. Plačujemo bistveno več, za nikakršen učinek.

Tko pa sem se spucu.

19 comments:

Anonymous said...

A si se razjezu? ;))
Se strinjam s tabo,le da se mal razlikujeva glede eko hrane - le ta nam doprinese manj svinjarije, to je vse. Eko hrano jem sicer samo ko sem doma, ko je z domacega vrta, drugim pa ne verjamem... Glejte reklame in (p)ostajajte odvisni... vcasih je bil spot v casu dnevnika po par tisoc DEM/min/dan... se ze mora splacat, kaj ne?

adj. said...

Plačuješ več, če sam tako hočeš, samo zato. Mislim, da se je treba rahlo izogibati samo kakim fluorescentnim zadevam, sicer pa je vsa hrana na trgu pod nadzorom, neoporečna, neškodljiva in kakovostna. Če kupuješ drago, eko hrano, pač trgovcem sporočaš, da si pripravljen plačati več od ostalih. Torej ti bodo poskusili prodati še več dražjih izdelkov. Hrana z domačega vrta je pa danes razkošje.

Anonymous said...

Eko/Bio Marketing je kar močna zadeva, ja. :-)

Sama se nagibam h gverila taktiki: vsake tolk časa nekaj kupim, kar je bio/eko, če me nihče ne vidi in me ne bo načvekal, da naj še to in ono.
Če se stvar izkaže za dobro, jo obdržim, če ni predraga. Na ta način so stalnica postali: eko pomivalno sredstvo, bio paradižnik, paprika in krompir, bio semena za kalčke (itak), polnozrnata moka (vendar uporabljam tudi vse druge) in okolju prijazna krema proti gubicam. Ah ja, pa kadar koli berem o strupenih tekstilih s Kitajske, me prime, da bi kupila majice iz biološko pridelanega bombaža brez strupenih barv ipd...
Vse ostalo je še zmeraj čisti supermarket :-) Ampak nekatere stvari so resnično boljše, samo najti jih je treba (v bistvu seveda ni treba,

Anonymous said...

Deloma strinjam, ne povsem. Ni čisto VSEEN ŠIT, kaj mečeš vase (in na splošno jemo slabo - pa ne zato, ker solata, ki jo kupimo, ni bio, pač pa zato, ker solate ne kupujemo več).

Je pa gotovo, da marketing pri tem ne pomaga. Pač pa lastna pamet.

ambala said...

anonimous: ok, razumem, ampak kaj je ta svinjarija o kateri govoriš? Iz česa je sestavljena, kako ti škodi?

Dini: res je. Ne govorim o hranljivi plastiki, o gumebärchen in stvarem ki izgledajo, kot da so radioaktivne. Zanima me razlika me deko in neeko paradajzu. Ki je ni. Mogoče okus, a to je drugo.

alcessa: drugo vprašanje je, kako je kaj pridelano in ali če želis skrbet za to, da se bodo pusjki gonil po travniku. Samo ne vem če bo njihovo meso kaj bolj ZDRAVO, kot od tistih v farmi.

Tjaša, problem je v tem, da pri raziskavah ugotoviš, da ni bio nič bolj zdravo kot nebio. Sem pa zato, da se ne je mastno, polno E-jev itn. Samo to nima veze z banano, ki naj bi bila bio.

Anonymous said...

Ti neznalko! Bio je bio, probiotično je probiotično, eko je eko, novo je novo, lahko je lahko zdravo pa zdravo :)) Česa ne razumeš?

Anonymous said...

Ambala:

osnove prehrambene svinjarije:

škodljivi pri ne-eko zelenjavi in sadju so pesticidi, herbicidi in druga kemijska sredstva, ki se uporabljajo. Loščila za pomaranče, da se svetijo. Kemijske kopeli za južno sadje, da preživi pot v Evropo.

Pujski, ki so do smrti živeli srečno, v mesu npr. nimajo velike količine stresnih hormonov, ki jih mučene živali za zakol lahko izločajo celo življenje. Ne jejo kemije in svinjarije zato, da bodo čim bolj debeli: kostne moke, hormonov itd. Razlika je velika.

Biološka čistila se razgradijo v neškodljive dele.

Zdrave učinke določenih živil v večini primerov nihče ne dokaže, zato je probiotični jogurt dober le, če si ga resnično želiš. Isto velja za muesli: nepredelane žitarice so v bistvu neprebavljive in težke, razen če imaš želodec zanje. Drugače pa nima smisla. Vse to velja na splošno: vsak mora poiskati zdrava živila, ki so res zdrava zanj in ne za prodajo časopisov, ki jih hvalijo.

Andreja said...

:D lol, a si ti mal predolgo na Nizozemskem?
Ko sem imela nazadnje kup študentov z Nizozemske na obisku, jim nisem mogla dopovedati, zakaj kupujem večinoma bio in domače zadeve, ko pa so tiste "ne-bio" toliko cenejše.
Skratka ni mi uspelo, na koncu sem pristala na argumentaciji: Osebni razlogi :)

ambala said...

glavca: to je vse lepo in prav, ampak kdo mi doloca kaj je kaj. Firme, ki zelijo cimvec prodati, ali neodvisni znanstveniki?

alcessa: predvsem se strinjam z zadnjim stavkom. Jaz sem pred leti, ko se ni bila moda pit Aktivijo, 3 tedne pil to zadevo in dobil take krce v crevesju, da je bilo groza. Ko sem nehal pit, so krci prenehali.
Tudi pujsi v zaprtih farmah ne nujno proizvajajo "skodljivih" hormonov. Ce se redijo, to pomeni, da so "srecni"
Pesticidov je znanstveno dokazano v nasi hrani tako malo, da so pravzaprav zanemarljivi in morda sem naiven ampak verjamem drzavnim regulatorjem, da kontrolirajo njihove kolicine in da NISO skodljive. Se pa strinjam za praske in take zadeve. Pa se to: tudi pri gnojenju s kravjim drekom se proizvajajo kemijske reakcije. So kaj drugacne od tistih pridelanih v laboiratoriju? Ali nas le fopajo s tem? To je tu vprasanje.

Ne gre za to, da ni bil indokriniran. Gre za to, da sem potrosnisko v dvomih. Zakaj bi verjel reklami, da bom zaradi njihovega izdelka zivel bolj zdravo?

Anonymous said...

Kako naj bo Bio solata iz ljubljanskega solaten dorfa, ko pa je vsa zemlja tam zastruplena s svincem iz izpušnih plinov, pa jo kot BIO prodajajo na tržnici?
Kako naj bo BIO hrana z domačega vrta, če pa sosed s pesticidi namaka drevje in rastljinje, veter pa to raznaša? BIO je trgovski blef za naivne kupce!

ambala said...

anonymous, jah tko probližno je to ja.

Anonymous said...

To je odvisno od tega, ali obstajajo kontrolni mehanizmi za takšne vplive ali ne: saj veš, nalepke BIO, ki pomenijo, da je nekdo kontroliral vse, kar je potrebno. Jasno, da jim ni treba verjeti, vendar se čez nekaj časa ve, kdo laže in kdo ne (Nemci imajo recimo strožje predpise, kot EU) - če verjamemo konvencionalnim pridelovalcem, in to kljub BSE-ju in pokvarjenemu mesu in previsoki vsebnosti kemikalij v Lidlovem sadju ipd. bi tudi BIO-pridelovalcem morali dati isto šanso. Ni pa treba, jasno.

ka-ma said...

Zivjo, Ambala! Se sem tukaj....lurking in the blogosphere! :) Bom kmalu spet kaj napisala v blog...upam ;)

Pa se moje skromno mnenje o bio hrani: Jaz tukaj v ZDA kupujem samo bio pridelano meso in mleko, ker sem si pred prihodom sem prebrala knjigo The Omnivore's Dilemma: A Natural History of Four Meals avtorja Michaela Pollana in me je pretreslo, ko sem odkrila s kaksno kolicino hormonov, antibiotikov in ostale svinjarije sopajo zivino tukaj. Zdi se mi, da ima Evropa glede tega veliko vecje omejitve. Tudi zelenjavo poskusam kupovat bio, razen kaksnih bolj posebnih stvari, ki se jih pac ne dobi bio. Potem, ko si tukaj dnevno lahko ogledam, kam cloveka pripelje poceni in mocno kaloricna hrana -debeli ljudje, ki se po trgovini prevazajo v posebnih avtomobilckih, ker niso sposobni hodit, zraven pa se basejo s krofi - raje placam trikratno ceno, kot pa da bi jedla isto svinjarijo. Fast fooda nisem jedla ze vec let, zadnjic sem prvic poskusila tukajsnjo na dom dostavljeno pizzo in tako naprej. Zdi se mi, da je zdrava hrana odlicna popotnica za zivljenje, ki jo lahko nudim svojim otrokom. Sicer pa nikogar ne silim, ce nekomu pac ne pase jesti zdrave hrane in ima raje zagiftano, je to pac njegova odlocitev. Pri vsem pa gre gotovo tudi za financno plat. Revni ljudje tukaj so debeli, premozni pa suhi, ker si lahko privoscijo kvalitetno hrano in skrb zase. Revni si tega enostavno ne morejo privoscit.
Pa lep pozdrav iz Fat-landije!

ambala said...

OOOO ka-ma!!! Kako sem te vesel. Kmalu bi ti ze bil napisal email!


Ja to za ZDA oz. fatlandijo popolnoma verjamem. Se mi pa vseeno zdi, da so stvari tu v EU malo drugacne. Malo vec kontrole drzave in za to pristojnih institucij.

Ne samo, da si bogati lahko privoscijo zdravo hrano, tudi bolje fitness klube itn. Ceprav za jogging ne rabis pravno veliko. Superge in je.

Anonymous said...

Ambala:

glej tuki, tuki,tuki ...

yanmaneee said...

westbrook shoes
supreme hoodie
hermes
converse
balenciaga
ralph lauren uk
longchamp handbags
coach outlet online
michael kors purses
coach outlet

yanmaneee said...

michael kors outlet
nmd
hermes online
balenciaga
kd 11
coach outlet
supreme clothing
kd 12 shoes
timberlands
kobe 9

shaly said...

ce lien hypertexte jetez un œil sur ce site Web article jetez un œil sur ce site Web conseils utiles Prada Dolabuy

thesloez said...

find more information replica bags china more information Louis Vuitton replica Bags check these guys out good quality replica bags