Tuesday 19 December 2006

Slovenija, kam greš?


Danes sem se sicer namenil pisati povsem drugačen blog. Pa me so me dogodki v Sloveniji popolnoma razkurili, tako da sem se odločil napisati sledeče.

Od septembra iz Slovenije poslušam samo še negativne novice. Se ne spomnim, da bi se na politični ali družbeni sceni zgodilo kaj takega, da bi bilo omembe vredno in bi šlo za premik na bolje. Res ne! Podeljujejo se raznorazne kulturne nagrade, kar je že stalnica in dobivajo jih sosedi setričen in možje sester itn.

Potem se je zgodila drama na Muri. Potem se je zgodil Ambrus. Kar je bilo za moje mnenje popolnoma nedopustno dejanje vlade in nihče noče zanj odgovarjat. To se lahko zgodi le v Sloveniji.
Obstal je minister Simoniti, ki je odgovoren za to, da je RTV postal vladno trobilo (in ker sem včasih delal tako na radiu in televiziji vem o čem govorim). Da o ostalih stvareh niti ne govorim!

Potem se je zgodila Piramida. Gre za najslabšo možno oddajo sploh in informacije o tem, koliko stane licenca za ta, ta zmazek, še nisem uspel dobiti. Namesto, da bi se RTV zavezala k temu, da bo na zdrav način promovirala strpnost, moč argumentov, dosežke retorike, se odloči vpeljati oddajo, ki je na nivoju osnovnošolskega prepiranja. Ne, ti; ne ti, ne - ti. Zdej sem pa skregana. Js pa tud... pa na drevo, vse igrače s sabo in nikol več dol!...
Potem pride plemeniti in naredi štalo. Kar je samo po sebi razumljivo. Oprostite, koliko pa ste lahko naivni in pričakujete, da volk ne bo pojedel ovc? Se spomim mame, ki mi je govorila, da osel ni dober čuvaj zeljnatega polja. Štala, ki jo je naredil me še ne skrbi toliko. Gre za najnižjo vrsto kulture komuniciranja, kar pa je nekako celo na nivoju oddaje. Kar se mi zdi kriminal je to, da na TV nihče ni odgovarjal. Nihče ni odstopil. Nikomu ništa. Na oddaji TLP par moških sredi nedelje pokaže par kosmatih ritnic in urednik oddaje leti. Na drugi oddaji se malodane zgodi revolucija in vsi se samo sprenevedajo.
Zdaj je iz programskega sveta odstopilo še par tistih razumnikov, ki so malo balansirali odbor na levo.
Da bodo na RTV odpuščali delavce (edino kar res rabijo je dodaten novinarski potencial!!), obenem pa metali denar skozi okno za novo sceno in novo grafično podobo. Da premeščajo novinarke (Petrovčič) zato, ker ima jajca povedat ministru kar mu gre.

Gospodje Guzej, Možina, Vasle: POGLEJTE SI KAKO DELA BBC, za božjo voljo!

Da o Bručanu sploh ne govorim.
Da o Ehjavcu (sic!) sploh ne govorim, ko je obljubljal, da ne bo vojakov v Iraku, pa zdaj so....

Da o Marjetici Rupel SPLOH ne govorim, ko vsi plačujemo zato, da lahko madame vozijo v Maximarket po Ariel prašek in klozet papir. Lahko bi šla peš. Nima tako daleč! In spet samo sprenevedanje. MZZ da javno izjavo, da tema politično ni zanimiva. JA KAJ PA NAJ TO POMENI?

In danes so sprejeli še zakon o verstvih, kar pomeni, da bo država plaševala VSAKEMU duhovniku 40.000 SIT na mesec stroškov. S tem, da oni ne plačujejo davkov, da RKC ne plačuje in ne bo plačevala za nepremičnine, da imajo neobdavčen denar v pušici vsak dan, da je največja lastnica zemlje v državi, itn itn...
Da pa po drugi strani država želi šparat pri pridnih delavcih, jim želi odvzeti malico in prevoz na delo. Da je gospod ex-minister Drobnič porabil 600.000 sit (da več kot pol milijona) za učenje angleškega jezika pod hipnozo.

Torej, še bi lahko govoril in pisal in pisal in govoril... pa imam dovolj. S Cmokotom sva preveč slabe volje. Res sem slabe volje in nesrečen.

SLOVENIJA, KAM GREŠ? Mene nima več, da bi šel nazaj. Res ne! Poznam veliko študentov tu, pa še druge po svetu. Vsi smo zelo visoko izobraženi. Nikogar nima, da bi šel nazaj. Po zadnjih dogodkih gotovo ne! Kaj se zgodi, ko večina intelektualcev ostane zunaj? Kaj se zgodi, ko ni nikogar več, ki bi v to mlakužo prinesel nove ideje, nove metode dela, nov veter? Ko bi razburkal slovensko fovšijo in zaplankanost?

17 comments:

ka-ma said...

Joj, daj nehaj, mi bos vse iluzije unicil! Mi namrec ravno razmisljamo, da bi sli nazaj, pa cloveka kar malo mine, ko prebere vse tole. Saj malo ze spremljam, kaj se dogaja "doma", ampak prav v podrobnosti se pa ne spuscam. Upam, da ni ravno tako grozno, kot si napisal!

ambala said...

Nočem ti uničiti iluzij, a je tako in se hujše. Seveda je vse pogojeno z zornim kotom tvoje življenske usmeritve. Jaz sem bil vzgojen v zelo liberalnem okolju. Zato me zelo motijo stvari, ki jih pišem in podobe ideje o plačljivem splavu... me kar požene.

ka-ma said...

Ja, saj vem, da so razmere vse prej kot roznate. Mene je tudi precej zmotil tale zakon o verstvih, pa metanje polen pod noge nacrtom za gradjo dzamije...pa dajte no ljudje, ne bit no tako zaplankani! (Malce nepovezano, ali pa tudi: Vsec mi je bil tvoj zapis o bajramu na ta drugem blogu! Pa se fusnota: res je, najboljsa zelenjava na Nizozemskem je v turskih trgovinah. Pa meso tudi, mi smo zmeraj kupovali piscance tam, tisti nizozemski so bili cisto brezbarvni in brez okusa.)

ambala said...

Jaz sem prebral famozno knjigo : The Life of Pi in prenehal jest meso. Torej prenehal jest meso, ki ga moram rezat ali trgat. Torej nic vec piscancev, šniclov, kremenatlov itn. Jem pa salame, klobase, hrenavke in faširano. Torej vse samo tanajslabš, hehe. Zato tudi ljubim jap hrano: ribe in vse na male koščke narezano. Verjamem pa, da je to frustrirajoče!
Sem pa vceraj gledal na BBC oddajo o chefu iz Cornwalla, ki je pripravljal hrano za Japonskega veleposlanika v Ldnu in sem pogosto mislil nate, hihi.
Zato je zame

Anonymous said...

Kaj se zgodi? Sam še slabš je. Dobiš npr. Nizozemsko (Verdonk, Dutchbat itd) al pa Srbijo (...)

P.S. sej zdej bo bivše vodstvo Mercatorja vsaj v LJ nardilo red :-)

DROBTINICE SVETLOBE said...

Na oblasti mamo diktaturo janševikov, klerofašizem.

Komur to ni jasno, tava v megli nerazsodnih blodenj.
Imamo oblast, ki izzigrava zakone in se jih ne drži.

Ministra Rupuliesca, ki ZM smatra za fevd, ki ga je dobil v trajno last in zaposlene za dninarje.

Imamo najbolj nesposobno vlado, odkar diha samostojna Slovenija in kdor ne uide, dobi brco v tazadnjo.

Živeti v Sloveniji in imeti pomebnen položaj in ne biti brezhrbtenični janševik, JE ŽIVLJENSKO NEVARNO.

Ambala, dobro jutro.

ambala said...

@ igor: Da. Verdonk je skrajna desnicarka, ki zeli resiti situacijo nizozemske lenobe zadnjih 30 let kar se tice priseljevanja. Drzava je dobesedno nabita (najbolj naseljena v Evropi) in intergracija je nujna. Se ne strinjam z njo o prepovedi burk v javnosti, pred letom je imela idejo, da bi se na javnem mestu moralo slisati le nizozemscino itn. Ne vem ce so njene poteze dobre. Za nizozemce najbrz so, za nas tujce tu ne. Tudi zato ne, ker v druzbi dela strogo distinkcijo med alochtone in nederlanders - torej med priseljenci in nizozemci.

@neikka: ko so bili izvoljeni brez mojega glasu sem si rekel: ok, dejmo jim sanso, mogoce pa vseeno ne bo tako slabo. No, zdaj je se slabse kot sem si mislil. Ekonomija dela super, ja, ok. Ampak, je to vse!?! Druzba pa razpada in se se bolj deli. Kdor ni z nami je proti nam. Uf uf...

Anonymous said...

Prav v tem je bistvo. Od zunaj gledate, kaj se dogaja s Slovenijo in si govorite, da vam ni do tega da se vrnete. Vrnite se, samo tako lahko kaj spremenimo. Zakaj je toliko neumnosti na svetu? Zato, ker pametnejši vedno odneha. Ne odnehajte, doštudirajte, naberite si izkušnje, razširite obzorja, potem pa se vrnite domov in pomagajte Sloveniji iz te zaplankanosti.

DROBTINICE SVETLOBE said...

Ekonomija je na psu:)))
Lažne informacije, ki jih janševiki plasirajo.

Profesionalce žagajo in jih mečejo na cesto, kam naj se vrneš?

Nazaj med brezposelne z doktoratom znanosti in leti delovnih izkušenj na vodstvenih položajih???

Ambala, videla tvoje vpise na Dnevniku, oni so edini medij v Sloveniji, ki se janševikom ne da in upajmo, da se ne bo dal zlomiti.

Anonymous said...

ekonomija dela super? c'mon... in bolj ko berem tale tvoj "skoncentrirani" post, bolj me mika spokat kufre. res.

ambala said...

Munga: to je res dilema. Sam sem stal pred to odlocitvijo in sem si mislil: grem domov in poskusam kaj spremenit? Imam izkusnje, imam znanje, menim, da sem sposoben in vse. Problem je, da sem doma nic. V tujini pa cenjen. In za isto stvar dobim v tujini placano 10x vec. Zdaj, ko bo tu evro bo se lazje primerjat.
Saj vem, da ni denar vse, in nisem v svojem poslu zaradi kulture, res ne. Samo ko pa vidim, da nesposbni uspevajo in potem unicujejo sposobne saj se bojijo za svje pozicije, me vse mine. In si recem: pa ko vas sljivi! :)

Alex: ni vse tako crno, kot sem ze povedal Ka-mi. Samo je pa veliko stvari, ki me motijo predvsem zaradi tega, ker delajo v Sloveniji neko blazno NEGATIVNO vzdusje. Goji se sovraztvo, nevoscljivost, strah. V takem okolju ne morem ziveti.

yanmaneee said...

air max 2018
balenciaga speed
kobe 11
christian louboutin
jordan retro
off white x jordan 1
louboutin shoes
lebron 16
adidas tubular
yeezy shoes

Unknown said...

Learn More replica bags Visit Website buy replica bags discover this info here luxury replica bags

Unknown said...

lire la critique dolabuy mes sources répliques de sacs gucci cette page acheter des répliques sacs en ligne

Unknown said...

my company Dolabuy Chloe Read Full Report click here to investigate check this Ysl replica

nide said...

site Louis Vuitton replica Bags webpage Dolabuy Prada Recommended Reading www.dolabuy.su

Anonymous said...

supreme
goyard tote bag
goyard bag
yeezy
kd 12
air jordan travis scott
jordan shoes
supreme t shirt
bape shoes
golden goose