Saturday 1 March 2008

zvestoba

Še enkrat je iz precej okornega kozarca okusil belo vino, ki so mu ga servirali. Za trenutek je pozabil, o čem je tekel pogovor in se zazrl v temno noč, ki so jo razsvetljevale oranžne cestne luči in rdeče luči pocestnic. Pogovor je tekel o partnerskih odnosih.
"Ampak sledenje lastnim spolnim potrebam pomeni promiskuiteto. Potem sem torej nezvest!" je vzkliknil Thomas.
"Od kot pa tebi ideja zvestobe? Kdo te je naučil tega?" je vprašal gostitelj Matthias in se na svojem stolu obrnil še malo bolj proti njemu.
Že zelo dolgo je tega, kar je tako zardel, kar se v soju sveč ni videlo.
"Hmm, ne vem. Kaj ni to ideal? Ljubezen s partnerjem, ki mu nudiš zvestobo?" je vprašal Thomas.
"Neumnost," je rekel. "To je ideja, da je seks krona zveze. Kaj pa še!" Zamahnil je z roko: "Če ljubiš nekoga, pa z njim ne dosegaš spolnih vrhuncev, zakaj se ne bi šel zadovoljit kam drugam? To je trgovina. Kaj pa, če tvoj partner ne deli istih spolnih preferenc? Kaj pa, če njega vzburjajo druge stvari? To torej pomeni, da nikoli v življenju ne boš izživel svojih spolnih fantazij? Zakaj le? Pojdi in se igraj!"
"No, vseeno ne govorimo o nakupovanju čevljev in o tem, da en par čevljev varam z drugim. Govorim o telesu nekoga, duši, čustvih!"
"Mešaš dva koncepta," se je vključil George, "koncept romantične ljubezi in koncept spolne svobode. Ko so se pari končno lahko poročali iz ljubezni in ko partnerji niso bili dogovorjeni, se je razvil koncept popolnega partnerja, romantične ljubezni. Torej, poročim se z nekom, ki ga ljubim in ta partner je popoln. Ker sem ga izbral sam. Kako bi potem ne mogel biti popoln? Ampak nihče ni popoln, še najmanj v postelji. Nihče tudi ne pričakuje od partnerjev, da bi bili popolni."
"Že, ampak ..."
"In če ti ljubiš svojega partnerja, pa te spolno ne zadovolji, ne razumem, zakaj si ne bi privoščil nekaj, kar te bo spolno zadovoljilo. In te naredilo srečnega. Moram svoje nagone in fantazije res tako zelo kontrolirati, jih terorizirati?"
"Ampak s tem lahko svojega partnerja prizadanem."
Obrne se k Marku in ga pomenljivo pogleda. George se muza na svojem stolu in leno, a z užitkom vleče cigaro.
"To, da ti izživiš svoje spolne potrebe, nima popolnoma nobene veze z ljubeznijo, ki jo čutiš do njega. Z njim si zaradi dobrega odnosa, ki ga imata, zaradi stvari, ki jih imata le vidva, dobra komunikacija, komplementaren odnos, crkljanja... koliko je predvsem žensk, ki se poročijo iz ljubezni, imajo svojega moškega, seks pa škripa. So kronično nepotešene. So se res poročile z idealnim moškim? Je res srečna? Zakaj si ne privošči avanture, ki bi jo naredila srečnejšo tudi doma do moža, otrok?"
Matthias komolce dvigne z mize in se spet napol zlekne v stol. Tišina. Ozračje se napne s pričakovanjem naslednje misli.
"Kaj je torej bolje: biti zvest in nesrečen, ali imeti ljubezen ter jo nadgrajevati? Zakaj bi polagali tako velike upe na enega partnerja: dober oče, dober sogovornik, handy-man, čuten, uvideven, deloven, dober v postelji?" izpod čela reče Matthias,"ljudje gremo skozi faze. Spolno igranje je tudi faza. Zakaj bi bila namenjena le času, ko smo samski?"
Pozornost Thomasa so spet preplavile misli in slišal je še le različne glasove, intonacijo govora, ni pa več razločil pomena besed. Spet je dvignil kozarec vina in nemo gledal v oranžno temo...

13 comments:

Anonymous said...

Baje ste me pogrešali in ..evo me :)
Zvestoba je stvar posameznika, če čuti potrebo po tem, da je zvest, pač je, če ne, pa pač ne. Pomembno je le, da so pogledi na to usklajeni med partnerjema. Simple.

Freycha said...

ja, bi bilo fino, če bi imeli vsi popolne partnerje, a nekaj takega, kot popolnost, pač ni.

Ko sem spoznala Petra, sem ugotavljala tako njegove dobre, kot slabe lastnosti. V čem se ne strinjava, kako rešujeva določene zadeve, kako se odzivava na določene stvari. Kako funkcionirava v postelji, kakšni so potenciali itd.....To sem dala na tehtnico in ugotovila, da ima toliko dobrih lastnosti, oz. njegove slabe lastnosti niso tako slabe, da ne bi bila z njim. Kar pa seveda s tem pomeni, da se je treba pri nekaterih zadevah prilagoditi, se mogoče čemu odpovedati, ali vsaj omejiti. Ja, lahko bi kompenzirala drugje. A ker ga ljubim in predvsem spoštujem, ga ne bi hotela na noben način prizadeti. Ali se zaradi tega počutim neizpolnjeno? ja in ne... predvsem se pa s tem človekom počutim srečno in to je to, kar šteje.

Anonymous said...

Odločil sem se, da bom partnerju zvest, čeprav z njim ne morem preigrati vseh spolnih fantazij ;) Mi je tudi vseeno, če nekatere ostanejo le v moji fantaziji. Iztok K

neikka said...

Dokler je ljubezen, je aktualna tudi zvestoba, ko ljubezni ni vec, nimamo biti cemu zvesti...

Zvestoba ima vec plasti, je duhovna, je custvena, je fizicna...je...
Moski zeni, ki so jo prevarali, ponavadi pravijo, da so z drugo zgolj seksali, ljubijo pa njo, da ji custveno ostajajo zvesti, hehe.

Jaz zvestobe ne delim, je ne predalckam, ko ljubimo z duso in telesom, smo zvesti, ko ne, pac varamo, tudi zgolj varanje v mislih z drugimi je varanje.

Greh ni zgolj fizicna realizacija dejanja, je velikokrat ze tudi zelja.

tako, v teoriji, kako pa v praksi, pa vsaj zase ve...hehe...
lbn

Anonymous said...

Ne vem, po mojem je ni situacije, v kateri si moderen človek ne bi znal predstavljati njenega presežka, ravno tako je ni zveze, kjer moderen sodobnik ne bi zaznaval lastnosti, ki še manjkajo - nekako obvladamo inventure lastnosti in zaznavanje pomanjkljivosti.

Bolj pomembno od naših zaznavnih kapacitet pa se mi zdi zavedanje uma in srca, da tudi ko česa nimamo, še zmeraj imamo vse... (Hočem reči, da imam ob sebi raje nepopolne ljudi, ker mi je preveč popolnosti naporno - ravno tako, kot premalo)

ambala said...

YEEEE, morska!!!
To se tudi meni zdi naj bolj pomembno: najhuje je, če en zvestobo pričakuje in jo daje, drug pa ne.


Freycha: 100% strinjam. Napaka popolnosti je, da je popolna ;)

Iztok: če te to zadovoljuje, je to super.

neikka: ravno to mene pri celi debati zanima: to vprašanje: od kje ideja o zvestobi? Je to cerkev, obutek greha? Predanost enemu, ki je pravzaprav ni in jo sami lutimo, da mora biti?

alcessa: ljubezen je tudi dejanje uma: zavedanja česa ljubiš. Ne maram ljudi, ki ljubijo samo s svojimi spolnimi organi. In se mi zdi, da je zakih vedno več...

Anonymous said...

Tu veux peut etre me dire quelque chose cheri-cheri ? La nuit deniere, tu es apparu dans mes reves alors que mes reves etaient francais ... tu ne crois pas que c'est un signe du destin?

ambala said...

Haha, mon beau, j'en suis pas sure... Moi, j'ai aussi revé la raine d'Engleterre et j'imagine pas grand choses.
Mais oui, j'ai aussi pense a toi quelques fois, hehe... sans aucun doute.
Et qu'est-ce qu'on a fait dans ton reve?? :P

Anonymous said...

Hahaha Ambala, mais quelle est donc cette orthographe francaise ???? Engleterre ne s'écrirait pas plutot Angleterre ??? Bon si on en revient a mes rêves, tu dois le savoir, ils sont secrets. Mais je peux t'en dévoiler un aspect : tu étais nu !

ambala said...

Bon, Gaber, t'as vu, j'ai ecrit ça a 9.22!!! Hahaha...
Tout nu?? Bon, j'aimerais bien savoir plus... tu as mon email, n'est pas? biz biz

Anonymous said...

Ambala, Honey. If Your English Is As Bad As Your French, I Could Never Be Your Girl. Not Even In Your Dreams. ;)

ambala said...

Brenda, darling, don't worry...
1. women aren't my cup of tea
2. you're too old
3. married
4. look what happened to Diana
5. also, I'm a queen!

See? Sorry, but I don't believe we'd click...

yanmaneee said...

yeezys
coach outlet
yeezy
supreme hoodie
kyrie 3
cheap jordans
calvin klein outlet
converse outlet
jordan sneakers
christian louboutin outlet