Tuesday, 4 November 2008

anketa

V soboto prideta na večerjo dva Cmokotova profesorja. Par. Najprej je Cmoko pri enemu vzel t.i. tutorial, potem pa ga je njegov partner povabil, da predava za njegove učence.
Dvakrat sva bila že na večerji v Amsterdamu, zdaj pa je končno prišel čas, da ju pogostiva še midva.

Dilema je, kaj kuhati. Zatorej tale anketa. Kaj bi bilo najbolje ponuditi dvema nizozemcema?

1. sarme v kislem zelju
2. filane paprike
3. golaž s polento
4. mesne rulade s pirejem
5. jota z matevžem (dodano kasneje, ker se nisem spomnu - me je opomnu Cmoko)


Vse te jedi jima bodo pomoje všeč, ker so "slovenske" in ker sta človeka, za katera na mizo ni potrebno privleč rodbinske srebrnine. Pomoje bosta cenila vse jedi. A skuhati nameravava le eno. Kaj predlagate?

19 comments:

krigl said...

kokr mam jest izkušnje z nizozemci niso glih kej navdušeni nad raziskovanjem kulture. Tko da jim je pomojem važn sam, da kej pojejo.

Sicer pa upam da sta ta2 kej drugačna=D

Sunshine said...

Predlagam filane paprike. :)

alcessa said...

Ja, jaz sem tudi za filane paprike.

Druga varianta bi bil golaž s polento, če pa uporabita divjačino, mu lahko rečeta kar bograč :-)

canadian said...

Kolebam med sarmami in golažom... Bemu, vse variante so kul. :D Golaž.

ambala said...

zanimivo, zanimivo...

še premišljujeva...

tjasa said...

Glasujem za polento. Sarme in jota napenjajo (lahko), kuhane paprike so jaki, mesne rulade pa mi zvenijo prehoh (nimam pojma). :)

Golaž s polento. Še / že zveni dobro. :)

tincha said...

filane paprike so taka jed s karakterjem...

glista said...

glasujem za joto. njam :D

Dinozaver said...

Dunajc pa pomfri. Bolj slovensko od tega ne gre.

Anonymous said...

Ne vem koliko so nizozemci navajeni kislega... zato ne bi posegla po joti in kislem zelju. Tujci imajo nekaj tezav s tem nasim zeljem in kislo repo...hehe Glasujem za golaz in polento (meni ena izmed najljubsih jedi iz otrostva) ali filane paprike.
Pa dober tek! S.

Gaber said...

Jota z matevžem.
Matevža ne maram. Sploh. V vrtcu mi je lezel iz ušes.
Pri vama bi ga jedel. ;)

smotkec02 said...

same kmečke jedi. kt da smo slovenci sami kmetavzi.

kasparina said...

jota in matevž...
sam... kako razložit, da se hrana imenuje isto kot je moško ime?! ahahhaha

petruška said...

Moje skromno, lačno mnenje...
jota in matevž ;)

Anonymous said...

Ojla,
izkušnje z mojim Nizozemcem kažejo, da res niso navajeni na kisle stvari in potem se zmeri mal kremž, ampak mu kar gre. Do sedaj so ga še najbolj osupnili knedlni z marelicami - sploh ni vedu kaj nej bi to blo ;)
Glasujem za filane paprike, se strinjam da je jed s karakterjem ;)!

prpa said...

Jota z matevžem (čeprav priznam, kljub temu, da sem 'Primorka', te kombinacije še nikoli v življenju nisem jedla) ali pa sarme.
Preden kar koli delaš s kislim zeljem, ga moraš 1x ali 2x sprat v navadni vodi, da ni preveč kislo, ampak to verjetno že veš.
Sama imam dobre izkušnje z joto, ki sem jo občasno kuhala celemu študentu v Italiji, ko sem bila na izmenjavi. Cimra Romunka jim je kuhala sarmo, pa so tudi stali s krožnikom in žlico pred vrati.
Za posladek so se vedno dobro obnesli skutini ali orehovi štruklji, ki jih ni tako težko naredit, kot se sliši.

silvestre said...

@Dinozaevr: lol!! :D

Priporočam filano papriko pa pire krompir. Fina goveja juhica za začetek pa kisle vložene kumarce ter kislo vloženo papriko za zram. Za desert pa... palačinke, i guess. Ali pa prekmurska gibanica, če maš res cajta pa žifcev.. :)

Mimogrede, zakaj samo eno jed?! Če se tako veselita takšnega obiska, bi jih jes (kot je to pač pri nam doma v navadi) bogato pogostil.

Moje skromno mnenje.. pa dober tek!! :)

Freycha said...

Silvestre med štajercem in ljubljančanom z gorenjskimi koreninami je razlika očitna ;)

Ko sem se preselila na štajersko, sem se mogla povosod najprej navaditi, da se mize ob obedu kar šibijo od dobrot.....

Anonymous said...

I founded your post on other lang

פסיכומטרי
קורס פסיכומטרי
לימודי פסיכומטרי