V soboto prideta na večerjo dva Cmokotova profesorja. Par. Najprej je Cmoko pri enemu vzel t.i. tutorial, potem pa ga je njegov partner povabil, da predava za njegove učence.
Dvakrat sva bila že na večerji v Amsterdamu, zdaj pa je končno prišel čas, da ju pogostiva še midva.
Dilema je, kaj kuhati. Zatorej tale anketa. Kaj bi bilo najbolje ponuditi dvema nizozemcema?
1. sarme v kislem zelju
2. filane paprike
3. golaž s polento
4. mesne rulade s pirejem
5. jota z matevžem (dodano kasneje, ker se nisem spomnu - me je opomnu Cmoko)
Vse te jedi jima bodo pomoje všeč, ker so "slovenske" in ker sta človeka, za katera na mizo ni potrebno privleč rodbinske srebrnine. Pomoje bosta cenila vse jedi. A skuhati nameravava le eno. Kaj predlagate?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
18 comments:
kokr mam jest izkušnje z nizozemci niso glih kej navdušeni nad raziskovanjem kulture. Tko da jim je pomojem važn sam, da kej pojejo.
Sicer pa upam da sta ta2 kej drugačna=D
Predlagam filane paprike. :)
Ja, jaz sem tudi za filane paprike.
Druga varianta bi bil golaž s polento, če pa uporabita divjačino, mu lahko rečeta kar bograč :-)
Kolebam med sarmami in golažom... Bemu, vse variante so kul. :D Golaž.
zanimivo, zanimivo...
še premišljujeva...
Glasujem za polento. Sarme in jota napenjajo (lahko), kuhane paprike so jaki, mesne rulade pa mi zvenijo prehoh (nimam pojma). :)
Golaž s polento. Še / že zveni dobro. :)
filane paprike so taka jed s karakterjem...
glasujem za joto. njam :D
Dunajc pa pomfri. Bolj slovensko od tega ne gre.
Ne vem koliko so nizozemci navajeni kislega... zato ne bi posegla po joti in kislem zelju. Tujci imajo nekaj tezav s tem nasim zeljem in kislo repo...hehe Glasujem za golaz in polento (meni ena izmed najljubsih jedi iz otrostva) ali filane paprike.
Pa dober tek! S.
Jota z matevžem.
Matevža ne maram. Sploh. V vrtcu mi je lezel iz ušes.
Pri vama bi ga jedel. ;)
jota in matevž...
sam... kako razložit, da se hrana imenuje isto kot je moško ime?! ahahhaha
Moje skromno, lačno mnenje...
jota in matevž ;)
Ojla,
izkušnje z mojim Nizozemcem kažejo, da res niso navajeni na kisle stvari in potem se zmeri mal kremž, ampak mu kar gre. Do sedaj so ga še najbolj osupnili knedlni z marelicami - sploh ni vedu kaj nej bi to blo ;)
Glasujem za filane paprike, se strinjam da je jed s karakterjem ;)!
Jota z matevžem (čeprav priznam, kljub temu, da sem 'Primorka', te kombinacije še nikoli v življenju nisem jedla) ali pa sarme.
Preden kar koli delaš s kislim zeljem, ga moraš 1x ali 2x sprat v navadni vodi, da ni preveč kislo, ampak to verjetno že veš.
Sama imam dobre izkušnje z joto, ki sem jo občasno kuhala celemu študentu v Italiji, ko sem bila na izmenjavi. Cimra Romunka jim je kuhala sarmo, pa so tudi stali s krožnikom in žlico pred vrati.
Za posladek so se vedno dobro obnesli skutini ali orehovi štruklji, ki jih ni tako težko naredit, kot se sliši.
@Dinozaevr: lol!! :D
Priporočam filano papriko pa pire krompir. Fina goveja juhica za začetek pa kisle vložene kumarce ter kislo vloženo papriko za zram. Za desert pa... palačinke, i guess. Ali pa prekmurska gibanica, če maš res cajta pa žifcev.. :)
Mimogrede, zakaj samo eno jed?! Če se tako veselita takšnega obiska, bi jih jes (kot je to pač pri nam doma v navadi) bogato pogostil.
Moje skromno mnenje.. pa dober tek!! :)
Silvestre med štajercem in ljubljančanom z gorenjskimi koreninami je razlika očitna ;)
Ko sem se preselila na štajersko, sem se mogla povosod najprej navaditi, da se mize ob obedu kar šibijo od dobrot.....
m6q79w0t45 e7p77d3b08 j6a91c1d35 h6b70o4m85 l9m13i9q46 b2v79g4w51
Post a Comment