Friday, 20 April 2007

Jelinek


Ravnokar izvohal, da Avstrijska književna femme fatale Elfriede Jelinek svoj novi roman Neid - Zavist, sproti objavlja na svoji spletni strani.

Če obvladate nemščino, si ga lahko preberete ... poglavje za poglavjem.


Njenega sicer nisem nič bral, sem si pa pred kakim tednom ogledal DVD, ki sem ga kupil v Belgiji in sicer La Pianiste. Fantastičen film, posnet po njeni predlogi literarnega dela Die Klavierspielerin. Kruta, natančna in grozljiva zgodba. Posneta v sijajnem francoskem realističnem slogu! Glavna igralka Isabelle Huppert je neverjetna! Super igra, vloga njenega življenja. Lep in dober je (kot po navadi) mladi Benoît Magimel, kot njen učenec ... Film vreden ogleda!


Jutri ali pa že danes zvečer pa res že obljubljen potopis... jaojao. se posipam, se!

11 comments:

miskolada said...

ona je dobila nobelovo, a ne? če se prav spomnim, so govorili, da jo je nemogoče oz. grozno težko prevajat ker piše melodično. film se je predvajal pri nas že nekaj let nazaj, sem vidla ja. sam je bil zlo težek

ambala said...

Dobila je Nobelovo, ja. In je bila precej kontroverzna podelitev...

Men je film všeč, lepo mi je narjen, čeprav je malo čudno poslušat film v francoščini, ki se dogaja na Dunaju. Kako smo bolj navajeni angleških filmov bilokje (Kitajska, Mongolija, Grenlandija...) kot pa francoskih razen če se ne dogaja v Franciji... čudno, a?
Ja težek film z zelo čudnim koncem...

Smeh said...

Sexy

ambala said...

smeh! LOL.... :D

Nadezhda said...

Nikoli ne bom pozabila tega filma. Predvsem zato, ker sem - ne da bi se pozanimala, za kakšen film gre - na ogled povabila precej konzervativno znanko. Lahko si misliš, kakšna tišina je med nama nastopila po koncu filma. :)

Res je "težek" film, a lahkih niti nimam interesa gledati.

Anonymous said...

film je malo drugačen kot knjiga; njene knjige so pa sploh težke (zmogel samo Učiteljico klavirja in Ljubimki, pri Nasladi me je zmanjkalo... tako razčustvovane literature še nisem bral - probaj), neprevedljive pa niso toliko zaradi melodike jezika, kot predvsem zaradi izjemnega števila besednih iger... pravo poigravanje besedami.

pozdrav, en bralec

ambala said...

nadezda:
joj, ja si predstavljam šok ja! Jaz tudi lahke holivudčane gledam samo takrat ko sem zlo utrujen...

bralec:
aha, me res zanima ja. Sem rekel, da bi vseeno prebral. Mam kar strahospoštoivanje.
Sicer pa trenutno v moji roki Zločin in kazen, ki jo tudi fino doživljam...

matty said...

ta film je zakonski. Glavna igralka me itak vedno spravi ob živce, ko ga gledam. Pa njena matka. gawd:D

če so ti všeč filmi, ki majo kej povedat predlagam almodovarjevo zadevo called Carne trémula (1997).

Anyway, letim pod tuš, pol pa vadit:)
pa lp

ambala said...

Ja, mene bolj njena mat. Ona se mi smil. Vedno sem prepican, da so otroc taki zarad starsev in ne obratno ;) Hvala za nasvet, bom pogledal. Lepo vadi lepo stusiran!

Vesna said...

Haha, ravno tvoja sestra je prejšnjič na sladoledu jamrala, da te ženske ni mogla brat. Bojda zaradi neuporabe velikih začetnic.

Sama pa priznam, da so njene knjige še zmeraj samo na mojem seznamu za branje.

alcessa said...

Sama imam z E. Jelinek Love-Hate-Relationship (seveda ona o tem nič ne ve)...

Učiteljico klavirja sem prebrala pred leti (filma nisem videla), na pol zgrožena, na pol polna občudovanja. Takrat sem ful časa intenzivno razmišljala o delu, nekaj let pozneje pa sem se samo še instinktivno zgrozila, ko je nek znanec omenil, da bo knjigo podaril svojemu bratu...

Isto se mi je dogajalo z Ingeborg Bachmann (Malina: film in knjiga))...

Včeraj sem pri Amazonu naročila vse dele Twin Peaksa: Upam si, ker živim v prepričanju, da tako hitro pa človek ne postane plitev, če se prepusti intertejnmentu... :-)