Friday 19 January 2007

Ciril

Drevo domala v srediscu Amsterdama - Overtoom



No, pa smo ga doziveli. Cirila.


Tu smo ga kar posteno cutili. Na neki od avtocest je pihalo celo 230km/h!! Zaprli so jih kar nekaj, kar je seveda za pricakovat. Na Nizozemskem je umrlo 6 ljudi.

V Utrechtu je na univerzo, kjer gradijo studenstke domove, padel zerjav. Ranjeni so bili stirje.

V Amsterdamu je se sesula streha na glavni zelezniski postaji (Amsterdam Centraal). Seveda so jo evakuirali in obenem zaprli celoten zelezniski promet na Nizozemskem.

Kar je pri celtonem vremenskem kaosu kar razumljivo. Problem je, ker je Nizozemska drzava, kjer vecina ljudi potuje z javnim prevozom. Kjer so ljudje odvisni od vlaka, busa, kolesa. No, ce zivis 30 km od delovnega kraja najbrz kolo ne bo prava opcija, se posebej, ker tu naceloma skoz malo vlece.

Cesar jaz NE razumem je to, da so vedeli, da bo hurikan. Saj ne pride kar iz nic. Niso se niti potrudili, da bi ponudili vsaj nekaj prevozov z busi. Zaprejo celoten zelezniski promet in potem? Jah nic, mensen: najte si spanje kjer zelite, lahko spite tud na zelezniski, ce vam je tako volja. Mamo pa za vas brodjes in kavo. Uf, dank u wel!


No, jaz sem bil eden od teh, ki so ostali v Amsterdamu, ker ni bilo vec vlakov. Da bo mera se bolj polna, mi je na mobitelu zmanjkalo baterije. Pa hop v trgovino z revijami po telefonsko kartico in lepo po starem vrtert stevilke. Hja no, easier said than done! Vse cifre mam v telefonu. Nekje sem prisel do racunalnika in do MSNja, da sem dobil Cmokota, mu povedal, da sem se vedno ziv in trdno na tleh. Da mi je grozno, ker ne bom prisel domov v topel objem. In nenazadnje, da mi da telefonske stevilke ljudi, da se lahko dogovorim za prenocitev.

Vse je slo super (hvalabogu za metro, ki je pod zemljo in ni odvisen od zunanjih vremenskih neprilik) in prespal sem pri Mme la Princesse.



Danes je soncno in lepo. Malo se piha. Cmokota pogresam kot ze dolgo ne. Se vedno sem v Amsterdamu in ga bom videl sele zvecer.


Sem ravno razmisljal kako cudne so te locitve: ko ves da bos nekam sel se podzavestno psihicno pripravis na to, da ne bos skupaj. In je lazje. Ko pa si potisnjen v situacijo, iz katere ne mores pa se ti zdijo locitve grozne. In jih dozivljas veliko huje. Vse je relativno, a?



Berlinska zelezniska postaja

NS pa ze danes dobi zahtevek za vracilo denarja! Hurikan ali ne.

3 comments:

ka-ma said...

Uff, samo da si v redu! Je moralo biti pa res hudo. Po TV sem videla posnetke unicenja po Evropi....res nenavadno, da se takle orkan kar naenkrat spravi na ta konec sveta. Talk about global warming!

ambala said...

Ja, kaj takega se je meni tu zgodilo že drugič. Samo da takrat ni bil orkan, ampak "le" nevihta. Sem šel na kolesu bolj nazaj kot naprej...

DROBTINICE SVETLOBE said...

Tudi mi malo nižje od tebe, bilo je grozljivo!

:)))