Saturday, 10 February 2007

suši

Obožujem suši! Res. Obožujem japonsko hrano, le da moje znanje in vedenje o njej, pa tudi okušalne izkušnje (zaenkrat) niso prišle preko sušija (in vsem kar k temu paše), sušimija, miso juhe in sakeja. Pomoje je pa to res kar vse, če me spomin ne vara. Žal pa japonske restavracije izgubljajo bitko s svojo veliko sosedo, Kitajsko.

Pred parimi dnevi sva bila povabljena k Milady, kjer smo sami delali suši. Veselja polna hiša. Prišla sta še Momo in Viljam (moja bivša sostanovalca in ko smo stanovali skupaj smo enkrat že imeli suši party) in smo - no, so - kuhali riž, zvijali suši (tudi unega, kjer je riž na zunanji strani) in vse podobno. Sam sem si naredil le tistega, ko spraviš na kupček malo riža, gor pa enostavno položiš malo lososa. Pa je. Približno tako kot tale slika, le da moj ni bil tako fancy :/
Nisem si mogel kaj, da nisem cel cajt mislil na Ka-mo. Kaj naredi bloganje, a, moji prijatelji?


Sam nisem zrolal niti enega, sem se pa pustil na veliko razvajat. Mljac! Stvar je šla tako daleč, da je Cmoko, zdaj ves pod vplivom, včeraj nabavil svoj lasten Sushi Kit.
Notri je:
*bamboo rolling mat da bo s čim rolat
*Sushi Nori bohved kaj sploh je to ;) - menda speštane morske alge
*Suchi rice baje prav poseben nešpičast riž
*Suchi Su Vinegar za riž, ne za solato
*Japanese Soya Sauce da ne bo kdo mislil, da je kitajski
*Wasabi Paste mljaaaaac
*Chopsticks bržkone
*recipe and instruction leaflet upam!

Ha! In smo ready. Samo najt mormo še čas, da začneva delat svoj suši. Vsekakor poročam in fotodokumentiram tole packarijo. Sem že kdaj omenil, da imava dve levi roki!? Hehe...

Skratka recepti in nasveti v sušiju veščih bralcev zelo dobrodošli!!! KA-MAAAAAAAA!!!!! :D

+++
Potem pa sem začel razmišljat, koliko take hrane se sploh dobi v Sloveniji. Midva sva recimo, za obletnico šla v Indonezijsko restavracijo. In se napokala do obnemoglosti. Pred kratkim so menda v Ljubljani odprli Indijsko (ki jo oba obožujeva).
Prednost življenja v bivši kolonijalni in vetrovni (v smislu idej in življenskih slogov) je, da je na voljo zelo veliko različnih prehranjevalnih tradicij. In da lahko vsak dan probaš kaj drugega. A ne samo to: vsak dan si sam lahko skuhaš kaj drugega!

Ko sem prišel prvič v nazaj v Ljubljano, sva s Cmokotom malodane cel dan iskala kokosovo mleko. Tu pa v enem najbolj lokalnem "mercatorju" dobiš najman 3 različne sorte azijskih nudlov, pa vse vrste rakovih čipsov, pa curry paste v 5 različnih pekočin in barv, da mango chutney niti ne omenjam ali pa tikka ali garam masala... same dobrote!!

Je pa res, da ne dobiš dobre skute, ne dobrih suhih salam, pa gresa ali Čokolina...

jah, win some, lose some... c'est la vie, n'est pas?
Pa dober tek!

9 comments:

ka-ma said...

Joj, kako lepo, da si mislil name! Sem zelo polaskana!
Japonska hrana je izredno raznolika, problem je le drugje po svetu dobiti sestavine. Povsem so odvisni od miljona razlicnih soja omak, za vsako specificno hrano je drugacna. Pa razlicna morska hrana, "kobe" govedina in tako naprej. Ti pa res priporocam, da vsaj enkrat v zivljenju prides sem in izkusis tradicionalno hrano...to je po mojem edina stvar ki jo bom zares pogresala, ko enkrat zapustim Japonsko!!

A ja, "nori" so posebne morske alge oz. seaweed! Japonski nori je odlicen, korejski pa se boljsi!

ambala said...

Joj si hitra! Si pomoje brala nedokončan blog, ker sem nekaj experimentiral... no, zdaj je tak kot mora bit.

Ja sem si mislil, da so alge. Sem pa v Londonu enkrat jedel v pečici pečene alge, ki so ble tudi super. Ne vem, če so prav japonska specialiteta.

Joj, takoj bi šel na Japonsko. Upam, da kmalu "poslovno". Bi prišel kar k tebi na suši ;))

ka-ma said...

Ha, ha, res je...ko sem pisala komentar je bila objavljena samo prva polovica!

Ce bos kaj hodil na Japonsko si (sta) pa definitivno povabljen(a) na susi!

Freycha said...

joj, kaj pa vem..... imam full predsodek pred sušijem........ se mi zdi, da se lahko s tem hitro zastrupiš....... ali pa je to samo v moji glavi......
Bosta pa naslednjič, ko prideta v SLO prinesla tisto škatlo s sabo, pa bosta naredila doma, pa bom probala, lahko??

ambala said...

Zakaj bi se pa zastrupila? Jaz sem ga jedel že 100x pa mi nikoli ni bilo nič...
pazit moras, da imas svežo ribo. Lahko das notri pa tudi samo kumare, avokado, pecene gobe, kar češ...

Ni ovire za domišljijo! ;)

zokys said...

Huh, jaz kmalu odhajam v Vietnam... upam, da me bo tam navdušila kakšna njihova specialiteta. Morda kaka vrsta njihovega "sušija". :)

ambala said...

wow cool, zoky. Moras poročat pol! (o vsem, ne samo sušiju, hehe).

Anonymous said...

Jap pridemm pa kar v Adam na suši...
Kasparina

aleks said...

Obožujem :DD
(v bistvu vso "eksotično" kuhinjo; ki pravzaprav potem, ko jo spoznaš, to ni več :))