Thursday 15 March 2007

droge in NL

Ker smo na enem od blogov zapadli v razpravo o drogah, predvsem marihuani, sem se odlocil napisati blog o nizozemski politiki do drog.



Zmotno je prepicanje, da so vse droge tu dovoljene. Pravzaprav niso nobene. Imajo pa mocno razlikovanje med trdimi in mehkimi drogami. Ker vecina ljudi v Amsterdam pride po mehke droge, bom govoril o njih. Gre za tako imenovni Opijski zakon, ki opredeljuje mehke droge kot ali psihadelicne (gobe) ali kot kanabis (trava in hasis). Point zakona je, da loci trg mehke droge in trdih drog (heroin, kokain, extasy...).


Coffeeshopi so placi, kjer lahko prodajajo mehko drogo, a se to samo v kolicini, ki jo zakon predpisuje kot "zasebno uporabo". Osebna uporaba je: 5 rastlin kanabis ter 5 gramov trave ali hasisa. Vec kot to je kaznivo!! Torej posedovanje 1 kile hasisa te lahko posteno spravi v arest.
Pri tem moram povedat, da so Coffeeshopi naceloma tudi ilegalni, le da se njim gleda skozi prste. Torej niso zakoniti, ampak tolerirani. Pravtako je prepovedano kakrsne koli taksne substance uvazati ali izvazati iz drzave. Ce pri tebi doma odkrijejo vec kot 5 rastlin kanabisa, bo stala. Veckrat sem ze dozivel, da so v kaksni od his odkrili ilegalno plantazo, vse razbili, rastlice vse unicili in nepridiprave preganjali. Ker je potrebna posebna luc, prezracevanje itn, s helikopterjem letajo na mestom in gledajo, kje so prevelika sevanja toplote. Nato stvar eliminirajo...


Jaz sem 2 leti zivel nad tako tovarno trave, dokler nisem enkrat prisel domov in je pred bajto stala policija in kriminalisti, iz stanovanja v pritlicju pa so nosili kanabis, lucke, reflektorje, ventilatorje ali podobno.
Trenutno poteka sprejemanje zakona, ki bo prepovedoval kajenje v vseh javnih prostorih in sem seveda spadajo tudi Coffeeshopi. Debate se gibajo okoli tega, da bodo tam kajenje vendarle dopustili, saj je to priblizno tako, kot ce bi v pivnicah prepovedali tocenje piva...
Skratka: na Nizozemskem je uzivanje in posedovanje trave stvar "tolerance" ne pa "legalnosti"... Tako da le pazljivo...

ps. se opravicujem ker ni sumnikov, tale racunalnik v soli jih nima... drek pa to...

5 comments:

orfej said...

noooo... mal žiher pa še vsejen :P
kdor z malo ganđe ni zadovoljen, si ne zasluši več :D

Anonymous said...

Hm. Kakšno količino kanabisa pa posedujejo kofišopi? A ima vsak zaposleni pri sebi 5g, potém pa, ko tó proda, steče na skrivno plantažo po novih 5? Ali plačajo kofišopi davek od prodaje kanabisa? Lahkó sploh izdajo račun za kanabis? Ali jih zaračunajo kot overpriced sadnokupo? Kóliko sploh stane ganđa v kofišopih?

ambala said...

Glih to je problem: ker Coffeeshopi pridobivajo travo in hašiš na netransparenten način. Veliko jo uvažajo. Ali pa ji sami gojijo. Droge v CS je veliko in tudi zelo različne. Dobis meni in si izberes kaj bi rad in koliko.
CS placajo davek na prodajo in seveda dobis tudi racun. Cene so vec ali manj iste povsod, ker gre za zelo veliko konkurenco in nima smisla, da en CS zaračuna ful, ker bodo sli vsi drugam. Cen ne vem, se bom pa pozanimal... ;)

Unknown said...

se mi zdi, da se ne bi spodobilo, da tukaj nič ne napišem:) čeprav sedaj nisem več tak konzumator kot prej. kaj naj rečem? ČEZ DOMAČO JE NI!

ambala said...

Se strinjam. Ziher sem jaz nehal kadit, ker se mi je ta skunk obrnu.