Thursday 19 April 2007

Kaj bere premier?


Pred letom dni sem v dar dobil knjigo The life of Pi. O njej mi je že prej govorila Liebling, ki je brala nemški prevod (Schiffbruch mit Tiger) in ga je zelo hvalila.

Knjigo sem naravnost požrl. Je fantastična pripoved mladega Piscina (ki se preimenuje v Pi), o njegovi družini, njegovi veri v tri različne in pogosto nasprotujoče si vere. O njegovem odhodu iz Indije in kot osrednji del knjige, o njegovem življenju na rešilnem čolnu, potem ko se ladja, s katero je potovala njegova družina ter živali iz njihovega živalskega vrta sredi Paficika potopi. Na rešilnem čolnu se znajde v družbi ranjene gazele, hijene, orangutanke in ... tigra.
Gre za fantastično pripoved preživetja, izjemno lucidno napisano knjigo in tako realistične opise, da sem po prebranju dolgo dvomil o tem, ali se je dogodek dejansko zgodil ali pa gre res le za fikcijo. Yann Martel me je tako prevzel, da sem kmalu prebral še njegova druga dela, priporočam njegove novele! Baje je Pijevo življenje tudi prevedeno v slovenščino in ga toplo toplo (skoraj vroče) priporočam!

Yann Martel pa je Kanadčan in ni zadovoljen s tem, kako je njegov premier kulturno (ne)izobražen. Tako se je odločil, da bo kanadskemu predsedniku vlade dvakrat na mesec poslal knjigo svetovne književnosti! Kakšna fantastična ideja. Bi to pomagalo tudi pri našem kulturno nepismenem JJ? Kakorkoli, pošiljanje knjig lahko spremljate na tej strani, prvo delo, ki ga bo dobil premier pa je Tolstojevo delo Smrt Ivana Iljiča.

Fanstasična ideja, reklama za knjige nasploh (a propo Tadejeve okrogle mize) in nenazadnje avtorja... več muh na en mah!

neki me zeza tale blogspot, slikce pridejo kasnej. Moram šibat na vajo v A'dam... sorry

16 comments:

Vanja said...

Vidiš, meni pa Pijevo življenje ni bilo všeč. Mislim, da je pri tej knjigi tako, da ti je ali zelo všeč ali pa zelo ne-všeč.
Glede tega ali knjiga pomaga, sem rahlo skeptična. Moji znanki je enkrat na glavo padel cel regal knjig, pa ji ni nič pomagalo. Še vedno je ostala zoprna babura. Ne vem pa kako bi bilo pri JJ, bi bilo za probat...

Vesna said...

Tudi jaz sem to knjigo kar požrla. Skoraj prehitro, tako da mi tudi drugo branje ne bi škodilo.

Ampak, mislim da našemu JJ nobena knjiga ne more pomagat. Žal...

Freycha said...

ja, knjiga je res odlična! Jaz sem še vedno prepričana, da je vse res. Oz. tako sem se odločila. Ker če ni, potem bi bilo popotovanje veliko bolj dolgočasno in grozno.

Kar se JJ-ja tiče pa mu res ne more nič pomagati.
Ko smo ravno pri tem. Mrkaića več ali manj vsi poznamo, ne? No v enem intervijuju je izjavil, da bi on ukinil financiranje kulture, ker je to čisto neekonomično in je samo futranje ljudi, ki se jim ne da delat. Glede na to, da je bil Mrkaić zelo blizu JJ-ju, je vprašanje, kaj si misli JJ in ta vlada.

Vanja said...

Mrkaić se mi smili. Mora imeti res bedno življenje da takole razmišlja.

adj. said...

O knjigi nobene, ker je ne poznam, o bralnih navadah JJ-ja pa tudi raje nobene. Saj si ne želite Okopov in Premikov XXI...
Ne bi rekel, da ima MM bedno življenje, je pa očitno konzument turbo štofa (če se ravna po practise what you preach), oziroma "kulturi", ki se dobro trži in ne rabi subvencij. Ponudbe je kar nekaj.
Včeraj, ko sem se izgubljal v množici upravičencev za 0.5% moje dohodnine, sem dobil občutek, da je kultura že sedaj kar dobro odstavljena od državnih seskov. Tistih par KUD-ov in društev se izgubi v poplavi gasilcev. A je poleg mene sploh še kdo, ki ni član nobenega prostovoljnega gasilskega društva?

Anonymous said...

Če ta knjigakaj ni, nikakor ni realistična. Zabaven je le opis potovanja, ki je kot v risanki.

ambala said...

Kar se JJ tice, sej ne vem, mogoce ne bi clovk zgublju besed. Samo to mi gre super na organ, ker v vsakem govoru omenja gospodarstvo in gospodarsko rast in gospodarstvo pa ekonomijo in fiskalno politiko (get the point yet?) nic pa o nicemer drugem. BRUH!

Kameleonka, seveda imajo vsake oci svojega malarja... In mogoce je res knjiga mal shundasta.

Vesna, me veseli, da ti je bla vsec.

Freycha, kot je rekel Ervinator, knjiga je fikcija a zelo besedno animirana. Sorry. A ti kar verjemi :)

ambala said...

Mrkaic je bogi. Ampak njega najbrz duhovno zadovoljijo stevilke in grafi. Mene pa Klimt in Dostojevski. Da Bacha niti ne omenjam...

Dini, haha. Mi je mama delala dohodnino, tko da niti ne vem! Z velik domisljije so tudi gasilci umetniki... khm... Je pa to odraz drzave... zdej mamo itak svojo drzavo in se do kulture in jezika obnasamo kukr cmo... obstoj naroda ni vec pod vprasajem... pa ja de!

Unknown said...

hoj, pred približo enim letom sem tudi jaz dobila to knjigo v dar, tko da VELIKA HVALA! jaz sem se tako vživela, da sem še ponoči sanjala dogajanje na čolnu. sicer pa me je martel očaral že s svojo kratko biografijo na koncu knjige. je človek na mestu, ni kaj.
namesto ob gasilce bi se raje obregnila ob vse cerkvene organizacije, ki so na spisku in in politične stranke. te mi grejo res v nos. kulturne org. so na žalost samo tiste, ki se programsko financirajo od ministrstva, tistih, ki nič ne dobijo ali manj, pa sploh niso uvrtili na seznam. glupo. čeprav je tudi to, kar dobiš od ministrstva ena miloščina in bi jih lahko bilo sram. važno,da majo oni svoje velike plače...

Anonymous said...

ma ne bratec... saj ni, da bi slepo verjela v to, da je vse to res. Gre za to, da ti da pisatelj možnost, da si izbereš, katera zgodba je resnična in jaz sem se odločila za to "bolj zanimivo".

JJ-ju nič ne pomaga. Zagotovo! To je izgubljen primer.....

Anonymous said...

Freycha, verjetno te je prepričalo dejstvo, da banane plavajo na vodi ...

Freycha said...

Ervinator, to še najmanj, ker nikoli nisem naredila preizkusa, če plavajo na vodi ali ne.....
Joj, kolk ste zapeli. Sej vem, da je fikcija, samo jaz sem se odločila, da verjamem vanjo, ker mi tako pač paše ;-)) Mojo ogromno otroško domišljijo sem spustila na plan, se poistovetila s Pi-jem in z njim preživela burno obdobje..... Simple as that ;-))
Zdej pa dovolj o tem! Tko, sem huda hehehehe

Nadezhda said...

A če je bil Pi res s tigrom na čolnu? Pomoje ne. (Moram še napisat "obnovo" knjige.)

ambala said...

Mah no tko: stvar ni nemogoča. Pomoje ni fantastika, je pa fikcija. Kar pomeni, da se stvari niso zgodile, bi pa bilo mogoče, da bi se.

Men je primerjava vseh treh religij všeč. Lepo pokaže, da je to vprašanje verovanja, ne pa institucije in žal je danes prepogosto le to slednje...

Unknown said...

ta del, ko pi brani svojo ljubezen do boga in ne do religije je izjemen, zame najlepši v knjigi.

jj-ju pa ni treba brat, ko pa piše svoje knjige: sej revež nima cajta, ko je pa tko zaposlen s svojimi premiki in okopi, pa 7 let pozneje, pa 8 let pozneje... a so ga že sprejeli v PEN?

ambala said...

res lep, ja! Se strinjam. Vera je v človeku, ne pa v hišah.