Saturday 25 August 2007

Nina


Pred nekaj dnevi, točneje 23. avgusta, je 80. rojstni dan praznoval v založništvu eden najslavnejših Nizozemcev, Dick Bruna. (Njegov oče je postal največji nizozemski založnik in na vseh železniških postajah je knjigarna Bruna. No, to je ta družina, tako da boste vedeli naslednjič, ko pridete sem, hehe.)

Je namreč avtor slavne zajčiče Nine ali po nizozemsko Nijntje [izg: najnče], kar sicer pomeni Ninica. Beli zajček, ali bolje zajčiča, je nastal, ko je Dick svojemu enoletnemu sinu govoril zgodbico o belemu zajčku, ki ga je videl na sipinah ob morju. Kasneje, ko je tega zajčka začel risati, ni želel narisati hlač, zato je zajček postal zajčiča. Pred dvema letoma je praznovala 50 let!

Nina je narisana v minimalističnem slogu s parimi potezami in le nekaj barvnimi kombinacijami. Zaradi teh značilnosti mnogi mislijo, da je Nina Japonka. Pa ni. Je Nizozemka. Ker izraze ponazarjajo le barve, oči in usta, je Bruna zelo izbirčen, ko pride do odtenkov barv in izrazov figur. Včasih za določen izraz porabi tudi več ur in več poizkusov.
Vse knjige imajo 16 strani in so primarno napisane za otroke, stare med 4 in 8 let, ne pa za njihove starše. Vsaka stran ima eno ilustracijo in štirivrstično kitico. Kakčne pa so tudi brez besedila. Téme so zelo vsakdanje, kot: Nina na kolesu, Nina gre v bolnico in tako naprej. Vse je happy-ending.

Obstoja več kot 100 različnih naslovov knjig, prodanih je bilo čez 80 milijonov izvodov in Nijntje je prevedena v prek 40 jezikov.

Kjub temu, da gre za figuro iz otroške knjige, je danes Nina prisotna na oblekah, kozarcih, hišnih pripomočkih, nastale so igrače, magnetki in whatnot...

In še to: Dick Bruna je iz Utrechta in tu je tudi Nijntjepleintje [najnčeplajnče] - Niničin trgec s spomenikom tej slavni someščanki... Nijntje se namreč rima z besedo konijntje, kar pomeni zajček.


Več na strani Dicka BruneKot otrok tega Nine nisem poznal in tudi zdaj se mi zdi, da v Sloveniji ni tako zelo poznana. Me pa zdaj, vsakič ko jo vidim, nasmeji in se mi zdi popolnoma neverjetno, kako lahko par linij in pik ustvari tako prijazno in lušno figurico.

Postala je prvovrstna dizajnerska ikona, ki se enkratno prodaja. Štos je popolnoma easy. Samo spomniti se ga je treba...

10 comments:

Anonymous said...

Ej,ambala hvala za to razlago. Nisem vedela, da je Ninica ze tako "stara"... sem pa vedela, da je avtor "vas".
Meni je zelo simpaticna.. ker zagovarjam, da je "simpel is the best"!
No 1x si bo zanimovo ogledat Ninin trgec... LP! S.

Anonymous said...

Ninico imamo pa tudi mi v nekaj variantah doma...luštna.

LunAya said...

Super nizozemski spominček za tvojo nečakinjo.. :)

Riba said...

Nina, Nina zajcica (al kako ze) je kar precej znana tudi v SLO :)

Aka Miffy .. :) (v ITA so imeli svasta z Miffy ..)

Lara Jolie said...

waw, niti v sanjah si nisem mislila da je Nina iz Nizozemske! Verjetno ker so ljudje že navajeni, da je vse made in China. Še en kjut zeki obstaja: Mashimaro, ta je pa iz Koreje. I <3 bunnies http://shrani.si/files/710616no4.gif

Anonymous said...

Tud jaz sem ze opazil tolo Nino, nisem imel pa pojma kako in kaj je z njo! No, Ambala, thx za razlago! :) In ja! Vcasih je enostavno, lahko najbolj zakomplicirano!

yanmaneee said...

kyrie irving shoes
kyrie shoes
louboutin shoes
cheap jordans
calvin klein underwear
yeezy boost
converse shoes
longchamp handbags
vans shoes
golden goose sneakers

phestay said...

click here to read see page read the full info here you can try these out top article find this

Anonymous said...

bape clothing
retro jordans
golden goose
jordan 11
fear of god
golden goose
bapesta shoes
air jordan
bape
a bathing ape

Anonymous said...

pg 1
jordan retro
bapesta shoes
off white hoodie
supreme clothing
golden goose sneaker
supreme new york
yeezy wave runner 700
jordan shoes
off white jordan 1