Saturday 7 July 2007

OBA

Pred parimi leti so v Amsterdamu začeli urejati precej zanemarjen del v samem centru mesta. Nahaja se vzhodno od glavne železniške postaje aka Amterdam Centraal.
Najprej so tja preselili Muzej sodobne umetnosti Amsterdam Stedelijk Museum, ker so začeli glavno stavbo na Museumpleinu prenavljati.

Načrt "Oosterdokseiland" kot mu rečejo, ali po naše Otok vzhodnjega doka so pričeli uresničevati pred parimi leti. Tole je slikica, na njem pa bodo zgradili, prosim:

hotel 30.000 m2
300 stanovanj
trgovine 17.000m2
knjižniča in akademija 44.000m2
leisure space 7.500m2
pisarne 82.000m2
in
parkirna hiša z 1.500 parkirnimi mesti za avtomobile in 2.500 mesti za kolesa!
A si lahko prosim pogledate tale razmerja prostorov. Ljubljana, kje si?

No, nakar je najprej začela ob začasnem muzeju rasti nova Akademija za glasbo (Conservatorium van Amsterdam), ki bo vrata za nove nadebudne glasbenike odprla naslednje leto.

Ob njej pa Javna knjižnica, ki se je sedaj tlačila v eni izmed hiš na Princengrachtu. Danes 070707 je bila slavnostna otvoritev nove knjižnice. Ki v nekaj osupljivih faktih izgleda takole:

13 nadstropij
v zadnjem nadstropju je gledališče z 270 sedeži!
nad 600 računalnikov
26 terminalov za samoizposojo
več kot 500.000 knjig in 30.000 CDjev in DVDjev
arhitekt je Jo Coenen
celoten projekt je stal €88 milijonov


Članarina do 18 leta je zastonj, vsakdo pa lahko pride sem na internet popolnoma zastonj.

Nova knjižnica, ki med drugim ni nacionalna knjižnica, ampak mestna, leži na 28.000m2 in je ena najsodobnejših, če ne celo najsodobnejša knjižnica na svetu. Pa še to, knjžnica ima več kot 200 zaposlenih in bo odprta vsak dan od 10:00 do 22:00.

Skratka nova pridobitev že tako enkratnega mesta, za katero so superlativi premalo. Najbolj fascinantno je, da so iz popolnoma zanemarjeneaga dela od železnici naredili sijajno kulturno središče s knjižnico, akademijo za glasbo, Nemo muzjem, muzejem za sodobno umetnost in koncertno zgradbo Muziekgebouw aan 't Ij - ki že nekaj let uspešno deluje z opernimi predstavami, jazz, klasičnimi in ostalimi koncerti. Ljubljana, kje si?
zračna slika celotnega območja. v svetlih barvah načrtovane stavbe. pred njimi Nemo (vhod v tunel pod Ijem), podolgovata stavba v zgornjem levem kotu pa Amsterdam Centraal

Kljub temu, da se velikokrat pritožujem nad to državo, me take novice popolnoma prevzamejo in me veseli, da živim v družbi, kjer nista važni le gospodarska rast in gospodarska rast, ampak tudi kulturna in duhovna rast prebivalcev.

17 comments:

kat. said...

wow, wow... kako lepo...
ko se zapuščena območja prelevijo skozi tovrstne projekte, imam občutek, kot bi ravnokar prebrala pravljico o grdem račku...

ambala said...

Ojla, kejt... ja res je! Ko sem slišal, da začenjajo tam graditi akademijo, me je kar malo stisnilo. TAM?! Zdaj pa je to super plac. Če odmislimo škripanje vlakov... You can't have it all!

Vanja said...

...Mi pa zeleni od zavisti!

kat. said...

hm, ni mi še uspelo razvozlati, v čem je čar renoviranih (nekoč) zapuščenih industrijskih con, toda ja... potem so tako hudo šarmantne, da se nikoli ne morem upreti... 8)

Anonymous said...

Zdajle vam pa kar pošteno zavidamo. ;) Tale knjižnica se sliši kot heaven on Earth. :)

Gay Chef said...

Ljubljana je blizu, pa obenem tako daleč! Tukaj ljudstvo zahteva stadion, pa poceni diskonte, pa nihče noče živet zraven romov....
Mislim, da je kultura tam čist nekje na koncu!

Anonymous said...

Super. Navdušen sem. Očitno pri vas znajo delati in znajo nekoristno spremeniti v super uporabno in lepo stvar. Mogoče veš, koliko časa je trajalo od zasnove projekta do izvedbe? Lp, B.

Anonymous said...

Javljam se vam iz same knjiznice, detajlne slike zgradbe sledijo zvecer ali pa jutri.

Kolikor sem uspel izvedeti, je trajalo od zamisli o novi knjiznici do letosnje otvoritve 10 let.

Nadezhda said...

Ja, nekaj podobnega delajo tudi iz Kings Crossa v Ldn. Ko se je tja preselila British Library, so vsi samo čudno gledali, zdaj pa menda tam načrtujejo še neke koncertne dvorane, gledališča ipd. Ker to ni pretirano zaželen del mesta so cene zemljišč najbrž tudi nižje in se jim splača. Pa s tako renovacijo okoliša ponavadi tudi kriminal izženejo.

Anonymous said...

še en razlog, da grem končno enkrat pošnofat še po deželi Nizozemski... :)

ko bi le še pri nas (v Lj in Sloveniji na splošno) spoznali, da gibalo napredka niso trgovski centri višek kulture pa parkirne hiše in stadioni. pa tudi nekaj poguma in vizionarstva manjka našim vrlim veljakom...

ambala said...

Mislim, če pogledamo kaj se dogaja z NUKom je to naravnost škandalozno. Razumem, da so bili problemi z ozemljem in da kjerkoli človek rije po Sloveniji naleti na Rimljane, a vseeno!
Nacionalna sramota, s katero se nihče ne obremenjuje preveč. Janković sploh kaj namerava naredit na tem področju? Pa vlada? Ministrstvo za kulturo?

Unknown said...

pod jankovičem bomo dobili kvečjemu muzej hrvaških in ostalih estradnikov. se je šel kazat na hari mata hari in dvakrat prišel na oder:) drugače pa se najavljajo akademije pred mojim nosom, sicer ne vem točno, kdaj bodo, pravijo da do 2010. tule je načrt, ki mi ni všeč: http://www.arhiforum.si/natecaji/akademije2/
pa še to me čudi, kako lahko projekt s tretjo nagrado zmaga?

ambala said...

Haha, miskolada, js tud ne vem. Če je zmagal, zakaj ni dobil prve nagrade? Korupcija? Se bojim, da bo spet neko skropucalo, ko bo v parih letih zastarelo...

Anonymous said...

jajaja
slucajno sem vidla tale clanek na netu... morm rect, da se je KOZ zelo potrudila s prenovo delavske knjiznice (vkljucujoc s Mestno) in na tem se pridno delajo, problem je seveda v financah in s temi vkljucujocim casom.... Ampak odkar sm enkrat obiskala tole OBA, sem tu notri skoraj vsak dan. Nisem tak knjizni mol, vendar vseeno rada staknem katero zanimivo. V nasprotju s pricakovanji, tu nimajo slo-angleskega slovarja, imajo pa npr. angl-somalijskega in duch-sanskrit.... Nic zato, slovenci smo baje zelo prilagodljivi:)
Skratka ponovno enkratna amstrdamska poteza! Lahko bi se nasa precenjena oblast malo razgledala okoli in naredila kaj v podobni smeri - se pravi, za l'di:)

yanmaneee said...

vans outlet
air max 97
retro jordans
coach outlet
golden goose
jordan retro
curry 6
off white hoodie
coach outlet
supreme clothing

Unknown said...

see herepop over to this website this websitelike this Sourceread review

Unknown said...

my review here replica bags online Gucci Dolabuy replica bags by joy replica dolabuy replica bags near me