Sunday 26 August 2007

CNN, iPhone & whatnot

Včeraj se mi je prst na daljicu ustavil na št. 27. Ki je na našem teveju CNN. Ponavadi to številko kar preskočim. Zdaj pa sem se ustavil, ker so govorili o slavnem iPhonu. In (tako jaz) o slavni potegavščini med Applom in AT&T, kjer si telefon kupil in Apple od AT&T dobi 10% denarja tvojega računa. A ok. Nekaterim pač ni nikoli dovolj.
No, zdaj pa je 17-letni mulc George Hotz iz New Jersyja ta famozni telefon odklenil. Kupil je to čudo sodobne tehnologije, ki dela malodane vse, samo izgovorjava "r" mu povzroča še težave. Pa si je zadal summer project, da bo ta trdi oreh zlomil in telefon odklenil. Kar mu je po 500 urah (!!) tudi uspelo.
Zdaj pa tole: zdravo življenje ameriških najstnikov. Njegov dan izgleda takole: Zbudi se ob 19h in gre s prijatelji ven do 1h, nato dela 10 do 12 ur in gre opoldne nazaj spat do sedmih zvečer. Najs, poba!! Na tole reče voditeljica: Oh well, that doesn't sound so awful. WTF!?!
Mulo se je s spajkalnikom, programi in pomočjo kiber skupnosti ter seveda vztrajnostjo dokopal do tega, da je telefon zdaj odklenjen. Na koncu reče voditeljica: Wow. George I wish I knew you when I was in college. WTF? Poba sploh ni "legal", ta potrebnica pa tkole flirta z njim? Je hotla bit hip?
Zdaj gre mladi George študirat nevromedicino, službo pa mu je ponudil Google. Hang on! Mulo je pri sedemnajstih zločinec, na CNN mu pojejo ode, Google mu ponudi službo in je splošni heroj. Razen seveda za Apple (ki še ne daje izjav za javnost). Meni tu nekaj ne štima... lahko pa, da sem totalno altmodiš.
Sicer pa, če vas zanima več o tem, kako se telefon odkleni, kliknite na njegov blog. Meni se zdi to multi komplicirano, pa tud 17 jih nimam več... Zato pa ne bom nikol obogatel. Vsaj z moderno tehnologijo ne... tant pis.

Potem sem pa, med krtačenjem zob, videl še prispevek o Hongkonškem režiserju, ki je naredil baje famozen film pred letom dni. Ime mu je Andrew Lau (s pravim imenom Wai Keunig Lau) in je že kar legenda azijskega filma.
V zadnjem času je posnel tri filme z naslovom Miu gaan diy [ali za vas, ki niste vešči v mandarinščini ;) Infernal affairs] . Zgodbo zadnjega, torej Infernal Affairs 3, pa je uspešno uporabil gospod Scorsese za SVOJ film The Departed. Torej, če ste mislili, da gre za izvirno ameriško gangstersko štorijo, ste se (tako kot moja malenkost) ZELO zmotili... In gospod Scorsese je za svojo kopijo zgodbe dobil 4 oscarje - med drugim za scenarij (adapted screenplay)! Needless to say, je Andrew ostal praznih rok.... hmm... da mislit.
Dost CNN-a za naslednji dve leti...

9 comments:

Nadezhda said...

V filmu se ideje in scenaije krade na veliko. Me čudi, da tega nisi vedel. Kradli so skoraj vsi od "velikih" režiserjev. Ideje za zgodbe so kradli tudi veliki romanopisci. Kaj je na tem svetu sploh še izvirnega, prvič videnega? Moj bivši učitelj umetnostne zgodovine je rekel, da na svetu obstaja pet vicev, vsi ostali pa so parafraze teh osnovnih petih. Bolj kot se staram, bolj si mislim, da ima prav.

Voditeljica je pač mladcu hotela laskati. Američani s svojimi pohvalami itak tako pretiravajo, da gredo velikokrat čez mejo dobrega okusa.

Da mu je Google ponudil službo, me sploh ne čudi. Če fant zmore odkleniti telefon, potem najbrž zna še kaj, od česar bi imel Google lahko korist. Poznam Slovenca, ki ga je Google pred kratkim zaposlil na podlagi njegovega zanimivega projekta, ki ga je izpeljal v svojem prostem času. Očitno pri Googlu bolj štejejo reference kot diplome. Kar niti ni tako slabo.

Koliko ilegalnih datotek pa imaš ti na svojem računalniku? Kolikokrat si vozil prehitro pa te niso dobili? Naj prvi vrže kamen tisti, ki je brez greha.

ambala said...

uf nadežda! cool ;))

Vem, da so kraje, citiranje in plagiati pogosti. Ni zame nič novega. Glede na to, da se gibam v umetnosti to vidim vsakič. Nisem pač vedel za ta dotični primer.
Američani mi grejo s svojo kulturo "prijaznosti" na qrc. In se mi zdijo istočasno smešni (pa ne v poz smislu).
Imam nekaj ilegalnih datotek na svojem računalniku, seveda. Nisem pa na CNN in tudi zaradi mojih zločinov me nihče ne zaposli.

Na eni strani se borijo (borimo) proti piratstvu, na drugi strani pa taki prispevki dajejo sliko, da je bit hacker in "zločinec" cool in da se še kako splača. Go figure.

Nadezhda said...

Saj te razumem. Ampak - če si gledal Catch me if you can, potem razumeš, o čem govorim. Če je poba že naredil nekaj ilegalnega, potem dajmo vsaj poskrbet, da bo v prihodnje bolj konstruktivno zaposlen.

BigWhale said...

Ah, tole je razumljivo, da mu takole ponudijo sluzbo. Bolj hecno je, da v 'zvezde' kujejo tistega mulca, ki je imel suprnova torrent site. :)

... in se potem se najdejo ljudje, ki so mnenja, ta kake strani sploh niso sporne, ker on ni pa nic hostal... :)

miss.nymphee said...

Čaki mal, na hrvaškem sem brala članek, mimogrede, bil je resnično genijalen, v katerem avtor navaja, da je iPhone shekal nek fantin s Krka.

Kaj je zdaj res?! :)

miss.nymphee said...

Evo še link do članka, res mi je super. :)

ambala said...

jah, jaz ne vem, samo gledal sm CNN in bral njegov blog, kjer vse pokaže... pojma nimam zdej...

pa nej človk še verjame medijem! haha

miss.nymphee said...

Ugotovitev zadnjega tedna je, da so hrvaški mediji vsaj zabavni, slovenski so bolj...žalostni.

Pa bejž nazaj tezat. ;)

Anonymous said...

It's really a cool and useful piece of info. I'm happy that you just sharеd this
helpful info with us. Plеase kееp us іnformed
lіke this. Thank you for sharing.

Hеre is my page: learn flute