Wednesday 22 August 2007

yugo

Danes sem gledal en klip iz serije Moonlighting, pa sem se spomnil, da Sybil v eni izmed serij Brucu velikodušno kupi avto. Ki je Yugo. Reakcija je seveda temu primerna.

Potem sem razmišljal, kaj so Zastava avtomobili pomenili za nas takrat v Jugi. Po cestah so se vozili domala samo fičoti, stoenke in kasneje yugoti. Kdor je bil že malo bolj fancy, je imel celo Florido! Bili so Trabanti in Dacie Jugoslavije. Istočasno so Čehi iz super avtomobila med obema vojnama naredili kakovostno skrpucalo.
Mi doma smo, med drugim, v začetku osemdesetih imeli tudi Diano 6 (kaj je ta 6 pomenila, se mi sanja ne). Ki je suvereno vlekla Brako prikolico vsako leto na Pag - Novalja je bila naš kamp, kamor smo hodili več kot 10 let. Danes si sploh ne znam predstavljati, kako smo tja nabasali vse za 3-tedenske počitnice in to dva odrasla in dva pamža. In se vozakali do Paga. Nobenih airbagov, nobene klime... Imeli smo se super...
Jugota nikoli nismo imeli, pač pa poleg omenjene Diance tudi stoenko. Zadnjič sem v Sloveniji po dolgem času spet videl Jugota. (Stoenk je v Kairu kolikor hočeš). In zdaj šele vidim, kako ubog je ta avto sploh bil. In kako smešno je moral izgledati na ameriških cestah. Ob vseh Cadillacih, Fordih in Lincolnih... Imel pa je "krasno" reklamo:



Tako malo v spomin na famozne stare čase. Staramo se, madona.

16 comments:

Anolopka said...

Mi isto, z natrpano katrco, ki je za sabo vlekla še polno prikolco v Novaljo, na Pag vsako leto do razpada Jugoslavije... Noro in krasno...

Gay Chef said...

Še moj prvi avto je bil fičo! No oči pa je vedno vozil renaulte; majorja, potem renault16, zamenjal je ene 3 verzije, potem pa nissan sunny, sedaj ima peugeota! Jaz sem po fičotu presedlal na golfa, potem na twingota, sedaj pa imam passata. Najbolj pa mi je bilo nerodno, ko nam je reno18 crknil pod Ljubeljem na avstrijski strani in smo moral z vso fasngo (pomaranče, riž, kava, milka, prašek, čistila...) peš do meje, da se je lahko fotr gor prpelu. Yugota ali zastave nismo nikoli mel

Anonymous said...

No, ker sem malo starejša generacija se pa spomnim ko smo z mojimi starši in bratom hodili v Savudrijo taborit. Vsi štirje z vso kempinško opremo brez prtljažnika v fičotu. Bilo je krasno. Ja, ambala na Pag smo se vozili čez Delnice in me je bilo vsakič strah da tistega klanca od Broda na Kolpi do Delnic ne bo zdržala. Pa je.

Vanja said...

Mi smo imeli takole rdečo diano! Ravno zadnjič sva se z D-jem pogovarjala o brako prikolicah - o tem, kako so izumrle!

ambala said...

anopka: morda smo se pa igrali in kopali en ob drugem... :)

gaychef: to so bli cajti... haha

babilenka: bil je res super avto. Pomaracno oranzne!

Kameleonka: Brakice so bile res 1A. Potem pa so popolnoma izginile... Nekaj med sotorom in prikolico. Tiste velike skatle na kolesih so mi sle vedno na jetra....

Anonymous said...

Iz Dela na črno se tudi spomnim, da se je Bruce na vsak način hotel znebiti avta, a je kar naprej ostajal cel. V bistvu je to bila ful dobra reklama za avto.

Mi smo seveda tudi meli jugeca... 2! :D

Unknown said...

jaz pa sem imela 101-ko in se mi še dans kolca, ne sicer po stroških:(, ampak po doživetjih, ki so s takim avtom res zanimiva. še pred kratkim se je srbska policija vozila v njih.

Anonymous said...

jaz se sicer ne spomnim, da bi z Diano hodili na morje (očitno sem bila premala), se pa spomnim Stoenke..... pa nam res nikoli ni nič manjkalo, prav super je bilo!!

ambala said...

d-mašina: yugo je tko kot ščurki. Se ga ni znebiš za živo glavo!

miskolada: se je spomnem, ja. Modra je bla. Pa dolge luči sva mela pržgane, ker so ble enake kot normalne ostalih, haha!

freycha: those were the days!

Unknown said...

hihi, to sem pa že čist pozabila. hvala:)) spomnim se bolj, da mi je naenkrat puščal tank za bencin pa še števc je šel. in sem v ljubljani tankala, ko sem šla v kranj in v kranju še enkrat, ker sem smela samo do polovice, drgač se je bencin po prtljažniku razlil.

Anonymous said...

Če odštejem fantastičen zaključek ("Vsakdo kdaj potrebuje jugota." - hahahaha) je bila še skoraj boljša tista reklama za "ameriškega jugota", v katerem yugo 45 nasledi vse velike male avtomobile, vključno z modelom T in hroščem. Sem malo brskal po youtube, pa je ni gor. Je pa bil v kar par filmih. Ne preveč dobrih, ampak vseeno. Ja. Dragnet, 101 dalmatinec (bel, brez pikic), Umri pokončno 3 (kjer Bruce Willis vpraša, če ne more peljati malo hitreje) in - da ne pozabim - rumen yugo kabrio v Kletki (1996) v Miamiju. Pa še nekaj jih je bilo. Naš prvi avto je bil princ, potem pa smo imeli hrošča. Ko sem upal, da bo oče prešaltal - POZOR: POPAČENKA :))) - na golfa, pa se je odločil za citroena viso. Ne, še vedno mu nisem odpustil :)

BigWhale said...

Pozabil si omeniti se TASovega Golfa. Precej jih je bilo. :)

ambala said...

princ, Tadej, how apropriate! ;)
Ja, Yugo je moviestar!

Jah Golfa sem načeloma vedno smatral za nemški avto, čeprav so jih delali v Sarajevu. Bilo jih je pa res veliko!

yanmaneee said...

birkin bag
stephen curry shoes
michael kors handbags sale
supreme hoodie
nike vapormax
jordan shoes
curry 5
Kanye West shoes
yeezys
kyrie 5

themmeaut said...

replica bags paypal replica bags toronto replica bags karachi

Unknown said...

navigate to this site Ysl replica handbags why not check here bags replica ysl Visit Your URL replica bags