Wednesday 28 February 2007

dvojno državljanstvo

Nizozemska ima nov škandal. V parlament (t.i. Tweede Kamer, kar je po naše Državni zbor) je ob volitvah lansko leto prišla tudi nacionalistična in populistična stranka PvdV. No, njen predsednik Geert Wilders, parlamentarec, pa je sprožil postopek o nezaupnici proti dvema državnima sekretarjema in sicer Ahmedu Abutalebu (sekretarju na ministrstvu za socialo), ki ima poleg nizozemskega še maroško državljanstvo in proti Nebahatu Albayraku (ki je zadolžen za imigracijsko politiko), ki ima še turško državljanstvo.

Sporna naj bi bila seveda njuna lojalnost državi in nenazadnje kraljici (še posebej, ker jo Abutaleb vara z maroškim kraljem).

Geert Wilders. Karikatura? Žal ne

Ob tem se razvijajo žolčne debate o tem ali ima ksenofobični Wilders prav ali ne, ali gre za kavarniške udarce še deviško frišni vladi... Ob enem je napadel tudi novo ministrico za imigracijo Ello Vogelaar, ki se ni (za razliko od prejšnje ministrice Rite Verdonk) izrekla za a priori prepoved burk v javnem življenju na Nizozemskem.

Kaj pravzaprav pomeni dvojno državljanstvo? Jaz ne vem, ker imam samo enega. Gre res za problem identifikacije? Problem pripadnosti? Bi se Wilders spravil tudi na nekoga, ki ima Britansko ali pa Francosko državljanstvo?

Mislim, da daje vzgoja v večih kulturah, večih jezikih neko odprtost in širino. Detajlno poznavanje recimo nizozemske in turške kulture je lahko samo obogatitev ene in druge. Vprašanje, kako se pač to uporablja. Nikoli nisem razumel kako je to mogoče, da Slovenci v tujini s svojimi otroki niso govorili slovensko. Jih niso naučili kaj to pomeni biti Slovenec (no, ali pa kaka druga nacija, saj ni važno).
Še najbolj me je pa (negativno) fasciniralo, ko sem letel iz Amerike in sem prestopal v Monakovem, se vsedel na Adrio za Ljubljano in je za mano sedela družina dr. Debeljaka. Z Erico in tropom frocov. Gospod doktor je s svojimi otroki govoril striktno angleško (not to mention a thick Slovenian accent)... Go figure... In to eden zelo vidnih slovenskih intelektualcev.

Sem zato, da imajo ljudje državljanstvo sveta. Odprt duh in da čimveč vedo o čimvečih kulturah in načinih življenja. Samo tako se lahko dobro razumemo in sprejemamo drugačnost.

9 comments:

Anonymous said...

S tem tvojim postom, si mi dal dosti za misliti. V tvojih "demokraticnih" pogledih glede dvojnega drzavljanstva se popolnoma strinjam. Prihaja pa do izkoriscanja le-tega. V takih primerih pa sem - vsaj jaz proti temu. Bom zvecer doma na to temo malce napisal in razlozil kaj s tem mislim...
LP

Freycha said...

zagotovo bi bilo drugače, če bi imela še nemško, ali francosko ali angleško državljanstvo.

Freycha said...

Zato, ker rasistični prasci (drugače jih ne znam opredeliti) delajo ogormno razliko med ljudmi iz zahodne evrope in muslimani. Sicer zakaj je tako, ne vem.... dejstvo pa je. Meni je človek človek....

Freycha said...

kaj pa vem.... do takih niti niso opredeljeni, ali pa so enako, kot do muslimanov. Bi moral njih vprašati. Jaz tega itak ne štekam. Več ali manj gre pa za rasno in versko nestrpnost....

Mislim, da tu sploh nima veze državljanstvo, ampak vera.....

orfej said...

ja, jaz pa nimam pojma o politiki in sorodnih temah, zato mi je to bolj tuje... loh pa rečem, da mi je zelo všeč tista slika kjer je naslikano pisano polje :D

Unknown said...

hej, mamo pa zato slovence v argentini, kjer že tretja generacija zelo dobro govori slovensko... drgač pa komaj čakam, k se bom lahko s tvojim "tomajčkom" pogovarjala po naše:)
se pa strinjam s tvojim postom in ker si mi že pred časom odprl oči o nizozemski, nisem nič presenečena. na žalost so različne oblike rasizma vedno bolj močne povsod po evropi-svetu, tudi pri nas. ali pa v EU, kjer so ustanovili stranko Europe of Fatherlands, kjer že ime po vse, ime mussolinijeve znotraj pa še več. verjetno so isti kot pri nas in bi bli zlo veseli, če bi jih kr izbrisal, mogoče se pa res lahko kaj koristnega načijo tudi od Slovenije!
sicer pa je maroški kralj kr napreden, tko da ni hudih razlogov za skrbi, upam pa, da se tud on ne jezi, ker ga tip vara s kraljico...

ambala said...

Jaz bom z veseljem vzgajal svojega otroka v slovenscini. Upam, le, da ne bo živel tu...

yanmaneee said...

yeezys
coach outlet
yeezy
supreme hoodie
kyrie 3
cheap jordans
calvin klein outlet
converse outlet
jordan sneakers
christian louboutin outlet

titool said...

go basics imp source click for source look at this site find