Wednesday 9 May 2007

Gilbert & George


... sta v umetnosti kontroverzna figura. Par sestavljata tirolec Gilbert Prösch in britanec George Passmore in sta v laičnih krogih večinoma tretirana kot gejevska umetnika. Kaj pa je to, prosim, gejevski umentik? Se Čajkovskemu in Poulencu sliši, da sta bila geja?

vir slike
Kakorkoli, njuna umetnost ima elemente homoerotičnosti, če ne celo homoseksualnega fetišizma. Spoznala sta se na Central St. Martins College of Art and Design (ki se je takrat sicer imenoval drugače) in postala prijatelja. Domnevno zato, ker je George edini razumel čuden osterajherski naglas, ki ga je Gilbert imel v angleščini. Od takrat naprej ustvarjata skupaj. Kar pomeni, da en nariše eno črto, drug drugo in tako, dokler delo ni končano. Pogosto namugujejo, da sta partnerja tudi osebno, a na to vprašanje nikoli ne odgovorita.

Čeprav sta začela kot performerja in bodyartista, sta zaslovela predvsem s svojimi fotomontažami. Ki so tudi glomaznih razsežnosti. Fotografije računalniško obdelata in jih večinoma pobarvata z živimi barvami, tako da mnoge delujejo kot vitraži.

Mnoga njuna dela so pritegnili medijsko pozornost, ker sta na njih upodobila goloto (največkrat svojo), spolne akte in seveda človeške tekočine kot so sperma, urin in blato. Ena serija slik iz leta 1995 ima naslov Naked shit pictures. Ali pa slika Cunt Scum... :)

Njuno delo ljudje obožujejo ali pa se jim zdi totalno brez veze.
Osebno mi nista nikoli segla do srca. Dokler nisem včeraj gledal oddaje o njiju na BBC-ju, ko sta mi postala super simpatična, predvsem pa se mi zdi način njunega dela fascinanten.

In zakaj ta post? Do 23:35 10. maja lahko na strani BBCja zdavnoladate njuno sliko, ki sta jo ustvarila v oddaji, jo sprintate, jo sestavite in si jo uokvirjeno obesite na steno. Tako boste tudi vi lahko ponosen lastnik dela Gilberta & Georgea!! Edinstvena priložnost, da posedujete delo sodobne umetnosti. Svoj lasten pop art!

Jaz sem jo že, samo še natisnit jo moram nest na lep papir, pa bo!

3 comments:

Unknown said...

se ju spomnim ja. pred kratkim je bil o njiju tudi prispevek na tvslo.

ambala said...

ja, men sta šefa...

zanimiv kako folk komentira poste... a ni? men je ful, hihi :))

bom še enkrat probu...

shatoughth said...

a0n48s7o48 q5w89m2g10 q3c22x0y60 o9p68m8r80 v9y42i5w33 t7e47k0a60