Wednesday 16 May 2007

Poljaki


1. maj 2007 ni bil le navaden dan, navaden mednarodni praznik dela. Bil je dan, ko je Nizozemska odprla trg dela tudi za vse tise vzhodnjake, ki so želeli delati v tej državi blagostanja, ali pa tiste, ki so tu že tako ali tako delali na črno.

Za Slovence taka novica ni preveč vznemirljiva, ker se večina slovenskega živeža še vedno drži doma, če ne za kiklo mamice pa tisto partnerke. Večina Slovencev, ki tu študira tudi nima nobene želje tu ostati. Ampak iti lepo domov v nedrje Alp in Jadrana, kjer je raj na zemlji. Kar sploh ni slabo. (če izvzamemo trenutno politično situacijo, a o tem ne bom govoril).

Pač pa tako ne mislijo vsi vzhodnjaki. Predvsem ne Poljaki. Ob tem je potrebno dodat, da je bilo Poljakov že pred tem na Nizozemskem veliko. Največ je bilo (ne)kvalificiranih fizičnih delavcev - zidarjev, pleskarjev, vodovodarjev, toplovodarjev (joj to ne, je bil freudean slip), skratka vse za dom in hišo. Veljajo tudi kot dobri delavci, zanesljivi, delavni...

Zdaj pa ima sicer mirna in strpna (khm khm) nizozemska družba problem. Od prvega maja (to je 15 dni!) so Nizozemsko Poljaki dobesedno preplavili. Na enkrat so se namnožili in nimajo nobenega namena oditi. In res je, vedno več avtomobilov ima poljske registracijske tablice. A problem ni to, da tu delajo, problem je v tem, da so tako zelo drugačni. Tako nizozemci. Popivajo, razgrajajo, se obnašajo obsceno, so popolnima asocialni in moralno vprašljivi. In nenazadnje katoliki. Kar je še večji problem v UK.

Takšno obnašanje je razumljivo. Večina Poljakov, ki so prišli s trebuhom za kruhom, so mladi fantje, iz kmečkih ali ruralnih okolij, ki cele dneve trdo delajo in se ga ob koncu službe le še nasujejo, še posebej pa čez vikend. Želijo si le alkohola, trave in kake željne muce... fair enough.

A drug problem je, ker so se taki mladci z vsemi zgoraj naštetimi karakteristikami naselili v nekatere bivalne paradiže, kjer si ljudje ponoči želijo miru, ne pa divjanja s skuterji, kjer rastejo lepe pelargonije in seveda tulipani, ne pa da po vrtovih ležijo pločevinke poceni piva iz Aldija. Miljoni pločevink. To pač ne gre. Neka občina v Severnem Brabandu je ža sprejela odlok, da popivanje v javnosti ni dovoljeno. Zaradi Poljakov...

slika: www.nrc.nl

Potem pa je tu spet vera. V Haagu je vsako nedeljo cerkev Sv. Terezije popolnoma nabita. Poljakov in Slovakov. Maše so seveda v poljščini (kaj je o tem že imel za povedat Luther?).

Nizozemci se bojijo. Dokler so bili tu Portugalci, Španci, Grki, je bilo še ok. S tem, da so tu Turki in bivši koloniziranci, so se spijaznili. Zdaj pa, ko so prišli ti "nevzgojeni, smrdljivi vzhodnjaki", je pa to preveč. Kultrne razlike so prevelike, pravijo. In vsako leto jih bo več. Za lansko leto ocenjujejo, da jih je bilo 60.000. Le Poljakov. Nizozemska vlada upa na to, da bo poljska ekonomija kmalu boljša in migracija zaradi dela ne bo več potrebna.
A zdi se mi, da bo to trajalo še kar nekaj časa. Plače so tu šestkrat višje od tiste na Poljskem!! In ker živi v eni hiši 12 krepkih poljskih pobov lahko toliko prišparajo, da kaj pošljejo še domov v łodž. Zakaj bi se torej vračali domov v revščino?

Dokler so bili zahodnjaki lepo zaprti v stekleni zvonec in so s svojimi guldni, markami, franki in funti hodili zganjat hohštapleraj v vzhodnjo Evropo je bilo vse fino. Z železno zaveso bi bili zaščiteni in sprejemali so le top umetnike ter znanstvenike od katerih so imeli visoke koristi. Zdaj so se stvari spremenile in jokajo.

9 comments:

Anonymous said...

Aaa-ha. Tam torej pristanejo Poljaki, ki jih Nemci tako zelo pogrešajo. Kot sezonske delavce pri obiranju belušev namreč. Nemci sami za takšno delo niso primerni, tudi tisti ne, ki jih pošlje Zavod za zaposlovanje, zato pa so Poljaki menda izvrstni. Ker pa se jim Evropa odpira, seveda gredo raje za še več denarja še dlje vstran od doma. Nemci pa zdaj menda novačijo Romune. Ko se bo tudi njim to zdelo prepoceni, je na vrsti Ukrajina...

Anonymous said...

podobno je v nemčiji ja

ka-ma said...

Tukaj imajo pa Brazilce, na tisoce in tisoce....pa ne me vprasat, zakaj, ker se mi ne sanja. Hecno, ne? Brazilci...

ambala said...

alcessa, frue: Nemčija je seveda na prvem udaru. Ampak oni še niso odprli trga dela, kolikor jaz vem... Pravtako po NL zakonu ne smeš tujcev plačevati manj kot domače delovne sile, tako da pravzaprav ni razlike, ali najameš dačija al pa poljaka...

Brazilce! To je pa res čudn ja! Wow. Nisem vedel!

ambala said...

Smotkec, a ni podobno pri nas z "južnjaki"?

Anonymous said...

V Britanijo - bila je ena od treh starih članic EU, ki niso omejile priseljevanja - se je v dveh letih priselilo 600.000 državljnov novih člani. Med majem 2004 in lanskim junijem jih je bilo največ, 260.000, Poljakov, na drugem mestu pa so Litovci, ki jih je prišlo 50.000. Aja, Slovencev je prišlo 420. Glede na to, da je prebivalcev v Britaniji približno 60 milijonov, te številke niso preveč šokantne. Je pa res, da so jih Britanci sprejeli tako kot vse druge priseljence. Oziroma, kot pravi Michael, eden od junakov (ne preveč dobrega) romana Tourism Nirpala Singha Dhaliwala: "Vzhodni Evropejci so najboljše, kar se je zgodilo črncem v tej državi. Zaradi njih črnuhi izgledajo fajn. Za tiste na dnu ni nič boljšega, ko da pripelješ še večje pare in jih zmečeš pod njih." Dwaliwal je Sikh, njegov Michael pa je s Trinidada. Po prvi paniki, socialnih šokih in vsem ostalem se stvari uredijo. Je pa res, da je katoliška vera naenkrat "najhitreje rastoča veroizpoved" v Britaniji. Hahahaha. V cerkve sicer redno hodi kar 6,3 odstotka vseh Otočanov...

Anonymous said...

No, ravno o teh stvareh, ki jih omenja Tadej, sem sam pisal ze pred nekaj casa..

http://london.blog.siol.net/2006/11/14/malo-nas-je-skupaj-mormo-drzat/

Anonymous said...

Pa Britanci so delali tako zgago prej. Ce je si gledal Question Time, so bili nekateri tako obupani, ces da caka milijon vzhodnjakov s kufri samo na to, da vstopijo v EU... No, da se to ni zgodilo v biblijskih razseznostih vemo. Super podatki, Tadej.

London, hvala za link. Dober post. Je bil se pred mojim blogarskim zivljenjem, hehe...

yanmaneee said...

goyard
supreme shirt
kd shoes
bape hoodie
kyrie 6 shoes
jordan retro
kd shoes
christian louboutin
cheap jordans
nike air force