Friday 11 May 2007

eurovision 2007!!

Tega glasbenega kiča ne spremljam že kar nekaj let. Stvari so šle iz slabega na slabše, dokler se nisem odločil, da imam tega sranja dovolj in da lahko svoj čas uporabim kako drugače. Potem sem prišel na Nizozemsko in 3 leta itak nisem imel televizije, ker je bilo popolnoma super. A sem z mednarodnimi prijatelji in znanci dvakrat vseeno gledal glavni izbor, ko smo na dolgo in široko komentirali vse od nemogočih outfitov, do pevcev in pevk in nenazadnje, ker je že ravno glasbeno tekmovanje, tudi glasbe in petja. Kar smo ponavadi slišali zelo slabo, saj je obakrat šlo za Eurovision party, z močnim poudarkom na party.

Včeraj sem prišel domov po zelo dolgem in napornem dnevu. Že na vlaku sem se odločil, da se bom počil na kavč pred TV in gledal nekaj popolnoma zabitega, nekaj, ob čemer mi ne bo potrebno popolnoma nič misliti. HA! Ob prihodu v najino ljubko stanovanjce, je Cmoko že objavil, da gleda Evrovizijo. Perfect! Začel sem s števiko 17, kar pomeni, da sem jih imel za "obdelat" še 11. In po celem dnevu Čajkovskega, Poulenca in sodobne ruske skladateljice, dragi moji, je bila tale glasba 1-5-1, eventualno (!) 1-4-5-1, pravi balzam za moja ušesa in načete živčne končiče.

Kar sem slišal pa sploh ni bilo tako slabo. Ok, priznam, govorim o Evroviziji in ocenjujem znotraj teh okvirov. DJ Bobo!?!? WTF? Nikoli mi ni bil všeč, a to je vseeno znan DJ. Zdaj pa tale drek. Da se mu je šlo na nekaj tako banalnega kot je ESC? Mu že ne gre preveč dobro.
Od tistih, ki so me presenetili so bili:

Nizozemska - ne, to ni indokrtrinacija, še celo sam sem bil presenečen. Totalno všečen ESC komad, zelo lepo odpeto, tako malo in style of Amanda Lear, ki sem jo kot otrok naravnost oboževal!
Jugoslavija - dober scenarij nastopa, lepo odpet dober komad.
Danska - predvsem zaradi Drag Showa, tip je pel popolnoma indisponirano, komad je pa ok.
Makedonija - najbrž zato, ker je napisan v 7/8 taktu in se mi je to dopadlo.
Madžarska - če moram recimo naštet 4, pa je bil tale res na repu všečnosti, en tak ameriški blues. Malo spominja na blagopokojno Janis...

Evo, to bi bilo to. Ostalo pa, dragi moji, poden. Falš petje na robu užitnega (Hrvaška, Malta!), komadi, ki so uspavanke (Norveška, Portugalska, Belgija), al pa čist mem (Češka, Hrvaška). Govorim le za tiste, ki sem jih slišal. No, v posebno kategorijo spadajo mulci iz Andore, ki so mal posnemal Brit punk-rock... ala Arctic Monkeys.

Pa naša žalost? Pela je malo bolje kot doslej, a še vedno falš, da se ti zmeša. Komad je čist brez veze, operno petje, jah lubčki, kaj naj rečem: men tole ne gre skup. Not quite my cup of tea! Predvsem pa je zgledala kot ena čarovnica! S tistimi lasmi in obleko, pa z nasmehom in pogledom. Sem se malo bal, me je moral Cmoko tolažit. Nizozemski komentator jo je predstavil kot operno divo. HAHA. Vsaka operna pevka pa še ni diva, exquise me (sic)!

Kdo je v finalu: jasno Slovenija!!?!?!? Go figure! Potem pa SAME VZHODNJAŠKE DRŽAVE. Niti ene zahodne! Vse so odpadle od Belgije do Avstrije... Zanimivo, ne? Še celo tisti operni srotki iz Latvije, ki so peli v italijanščini so not!!

No, zdaj naj nas zadane še ta božja kazen, da bi ob predsedovanju moral naslednje leto izvajat še ESC! Ha.

24 comments:

adj. said...

Oooo, you made my day :)))
Ampak zamudil si najboljše, dragi moj, Gruzinci so ugrabili Anno Netrebko!

Kdo je sodobna ruska skladateljica? Zofka?

Unknown said...

hihi, sej veš,da navijam za vzhod! tko da doživljam popolno zmago: od 24 držav je v finalu 16 vzhodnih in 8 zahodnih.

Anonymous said...

Alenka je bila točno to, o čemer je Danec samo pel: drama queen. Z vsem, kar spada zraven... Čeprav: prenervozna.
Drugače pa so "Zahodnjaki" (BTW, zakaj nemški cajtng piše "zmagali so Vzhodnjaki, edina zahodnoevr. država je bila Turčija?" Edina nevzhodna udeleženka je bila vendarle Slovenija! :-) )
Alenka ima kot nastopajoča na Evroviziji najbrž še en plus: povprečnemu gledalcu Evrovizije daje občutek "Hej! Končno štekam in lahko poslušam opero! Kul. Pa so rekli, da je samo za ljudi s pravim okusom."
Mojim grehom se reče: Gruzija, Bolgarija, Madžarska.

Anonymous said...

Sorry: sem hotla napisati, da so bili "zahodnjaki" dolgočasni. Sorry.

Anonymous said...

ko sem vceraj na netu prvic poslusal njen nastop, se mi je kar zasmilila, hkrati pa vsi tisti, ki jim je njeno petje vsec. Lp

ka-ma said...

Jaz tega ze vec let ne spremljam vec, prvic zato, ker sem predalec, drugic pa zato, ker je vse skupaj en poden! Pa koliko denarja se zapravi za to...raje bi kaj bolj kulturnega financirali! Celotna ideja je preziveta in prezvecena, iz prejsnjega stoletja in v obliki, kot jo ima, nima prihodnosti. Se bodo mogli tile strici pri EBU spomnit kaj bolj casu primernega.

Cvet z juga sem prvic slisala danes, ko sem prebrala, da se je uvrstil v finale....Jao, jao, saj ne vem kaj naj recem,. A ne znamo v Sloveniji narest kaj slovenskega, a mora res vse vlect na balkanski melos? Pol pa porinejo se opero zraven pa mislijo, da bo dobro. No, ampak to je samo moje skromno, neprofesionalno mnenje, dqa mi ne bo zdaj kaksen fan od Alenke za vrat skocil!

Anonymous said...

Dinozaver: me veseli za dan. Tu scije... ne ni Zofka, je neka rusinja, ki zivi tu in me je prosila. Je napisala Janezov pasion v ruscini, pa sem evangelist... khm khm

miskolada: se mi je zdej, da ti bo zastopanost drzav vsec.

Ce ne bi bilo unih stalnih (UK, D, F, E), bi lahko imel vzhodni blok kar svojo ESC.

Alcessa: hab' nicht verstanden. A so napisal, da je bila edina nevzhodnjaska drzava Turcija!?! Svasta... ja zgleda, da je carovnica zazgala... kaj pa vem... Me pa te (tvoje upravicene) primerjave z opero kar pozenejo. Ce se mal deres v kopfregistru to se ne pomeni, da si operni pevc (btw: ni to kritika tebe)....

London: dolgo casa si ziver v ljubem miru...

Ka-Ma: tocno tako, to tudi joke ni vec. Koliko gre denarja. Cmoko je vprasal kaksen je samo moral biti racun za elektriko!!! Hehe...
Meni gre ta balkanski melos tud na jetra (sicer je pa komponist Hrvat).

Anonymous said...

Meni so bili scenski "puš d batn" (mislim da so bli Izraelci nisem pa 100%), to je pa tudi vse kar sem videla oz.se spomnim ...

Mislim pa da je tvoj strah o božji kazni odveč. Prilezli bomo tako visoko, da bo naslednje leto spet potreben polfinale ali kako se temu že reče, predizbor... Sicer se lahko motim ampak mislim da se ne.

Anonymous said...

Ja, točno to so napisali... :-)
Pa ker sem pozabila dodati še svoje mnenje o Alenki: če se odločim poslušati besedilo, se zmeraj zgrozim, ker je borderline debilno. Pri glasbeni izvedbi pa mi je všeč to, da smo končno tako v nebo vpijoče nenavadni, da celo pridemo v finale. Pika. Svoje favorite (zaradi glasbe!) pa sem že navedla...

Unknown said...

point evrovizije: glej in šinfaj. in ravno to je dosegla, ker je taka fina parodija. meni je prav zaradi tega zabavna, še bolj zabavno pa je glasovanje. me zanima, kaj boste jutri rekli o ukrajinskem parodiku? lani sem finale poslušala po radiu, čisto posebno doživetje za ušesa - priporočam. zakaj je govora o OPERI? tega ne razumem... to je pop komad s šolano pevko, nič drugega. aha, moj favorit je gruzija, čeprav verjetno nikomur ni všeč:)

Freycha said...

Svoje mnneje sem že napisala na svojem blogu, zato ga tu ne bom še enkrat pisala... se pa nanaša na tvoje pisanje, ker si me spodbudil k temu.... ;o)

Anonymous said...

Alcessa: ne morem verjet! Teli nemci bi nardil vse, da bi zlezli turkom v rit... paradoksalno, a?

Misko: no, tvoj okus je tako ali tako poseben. Kar se super. Vsaj izvem kaj novega! Grem pogledat za Peon dons.

Freycha: super teorija. A mislis, da darkerji gledajo ESC? Nenavadno a sila zanimivo razmisljanje.

Nadezhda said...

Meni je bilo všeč, da je bila čarovnica. Bila je drugačna in prebavljiva za razliko od vseh pop-sugar-sweet pevkic v minicah. Tudi umirjena scena je bila balzam za oči. Se ji je pa v začetku močno poznala trema - enih 20 sekund v komad ji je kar sape zmanjkalo?? Pa nakoncu komada je komaj izdahnila "te". Drugih kiksov nisem zasledila, ampak na splošno nimam preveč ostrega/treniranega ušesa; se pa zato lahko vsaj poistovetim s tem, kar je povprečni gledalec TVja slišal.

Besedilo je bilo poden, normalno, da je bilo. Ampak slovenska glasba ni imela dobrih besedil že odkar so jih (poklicni) pesniki nehali pisati. Danes vsak multitalentiran slovenski "pevec" najame koreografa za ples, glasbenika (ali kvazi glasbenika) za pesem, kreatorja za obleko, stilista, frizerja in maskerja za celoten image, besedilo pa napiše sam. Jasno, ker je pač talentiran! Še vedno mi ob takih priložnostih v ušesih odmeva kritika Andreja Blatnika, ki je naši nananana pevki očital podobno samovšečnost.

Komad mi, ko sem ga prvič slišala, ni bil všeč, se mi je pa sčasoma priljubil. Alenka ima za moje pojme dober razpon glasu - definitivno lažje poje; Darja Švajger se je tako matrala, da je bilo kar boleče gledat, Alenka se pa še sproščeno smehlja zraven. Kaj drugega ne morem povedati, ker ne maram opere in je ne spremljam veliko. Inštrumentalna glasba je nekaj povsem drugega! :)

Freycha said...

A so metalci lani gledali eurovizijo, da so tisti plastični spaki zmagali? Očitno...... zakaj potem ne bi še Ghotic letos probali.....

Anonymous said...

Nadezda ne mara opere!?!?! AAAAA!!
Bova mela en kurz, ko pridem domov. Ziher je samo ne poznas... Jah besedila so itak rak rana slovenske popevke... obup!

Freycha: ne vem, ce je to res. Pomoje je bolj to, da so lani uni cist presenetl, in se folku zdi tale ESC Ze tko zdegenerirana, da so glasoval za najbolj prfuknene... Sej to je pocas itak ze freak show!

Nadezhda said...

Normalno, da ne poznam opere. Slišala sem Aido in operno vezijo Ognjene ptice (ne spomnim se točnega naslova) in potem konec. Pa tudi na abonmaju vedno špricam pasijone, ker jih ne razumem in so mi dolgočasni. Tudi Bachovi.

Sem pa totalno za inštukcije na tem področju! :)

Freycha said...

Kaj pa vem.....vedno sem bila mnenja, da gleda starejša populacija tale ESC. Zato tudi bolj odbiti komadi do sedaj niso nekako uspevali - razen kaki show-i. Potem pa se pojavijo te spake in naredijo bum. Kaj pa vem, sem dobila občutek, da so mladi izvedeli, da so neke spake na ESC-ju in potem tudi gledali, njim pa itak ni težko denarja za sms-e zapraviti. Temu primerno letos tudi probavajo z raznoraznimi metalično obarvanimi skadbami..... mah ne vem, pa me tudi ne zanima.... mene pač Alenka močno spominja na Amy, zato je tudi ta asociacija prišla....

Anonymous said...

Jugoslavija? Kaj misliš Srbijo? :)

Ne vem, jaz imam očitno čisto sfalen evrovizijski glasbeni okus, ker mi nikoli ni všeč zmagovalna pesem, predvsem pa mi ponavadi ni všeč pesem, ki jo pošljemo na eurovision, čeprav ima Alenka res dober glas, ampak vseeno mi je bila recimo na EMI daleč najbolj všeč Eva Moškon in njem "Ljubim se". Tukaj je ta komad:

http://youtube.com/watch?v=C-oGNqep6Jw

Anonymous said...

Evrovizija je za to, da imajo ljudje kost za glodat. Kakorkoli se izteče... sploh ni važno... važno da je nekaj, kar se da skritizirat :P
V bistvu pa... vsak ima svoj okus. :)

ambala said...

Haha, Smeh, ja seveda! Sploh mi ni potegnl. Navada železna srajca al kako. Beograd je zame Jugoslavija! Hehe... (nam popravu posta!)

morksa: ja sej to je to. Sam kritiziramo. Ker mamo kej. Vprasanje je, če se ne da tega denarja ponucak kako boljš, kot pa za en večer zanič zabave. Men tudi NIKOLI ni všeč zmagovalna. Kot ex-fan Abbe mi je Waterloo en njihovih najslabših komadov...

Nazedza, bova mela kurz! ok?

Freycha: se mi zdi, da mas popolnoma prav!

Nadezhda said...

Ok!

Bibi said...

Če mene vprašaš, opera nima kaj delat v pop glasbi in krepko niža pevkino (morebitno) profesionalnost. Drugo je, če gre za eksperiment, kot je bla pesem Barcelona z Montserrat Caballe...

ambala said...

bibi, se strinjam. Kjer je Montserrat ostala operna pevka in je nastopala kot taka... tu pa je Alenka izgubila "resnost" klasično izobražene pevke in ne preveč pridobila na pop sceni...

Unknown said...

ej, tole more videt:

http://www.youtube.com/watch?v=IbLl5_MPc94&mode=related&search=